6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

16 yıllık ihmal Validen döndü

Ordu Valisi Ali Kaban, eski CHP Ordu Milletvekili Kazım Türkmen'in Belediye Başkanlığı döneminde yaptırılan Şirinevler Mahallesi’ndeki binada 'eksik malzeme kullanıldığı', 'fen ve sanat hataları' bulunduğunun ortaya çıkmasını mahkemeye taşıyor.

Kazım Türkmen'in Belediye Başkanlığı döneminde 1992 yılında yapımına başlanan, 1995 yılında "Kanser Teşhis ve Araştırma Hastanesi" olarak hizmete açılan bina, 2001 yılında Ordu Belediyesi’nin SSK'na olan sigorta prim borçlarına karşılık olmak üzere SSK Ordu İl Müdürlüğü’ne devredildi. 4 yıl boyunca SSK'na bağlı olarak 'Nuri Beşer Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi' adı altında hizmet veren bina, 2005 yılında çıkartılan 5283 sayılı kanuna dayanılarak Sağlık Bakanlığı’na devredildi. 2006 yılında Ordu Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi olarak kullanılmasına karar verilen binada deprem tehlikesine karşı güçlendirme yapılması için çalışma başlatıldı.


EKSİK MALZEME KULLANILMIŞ
Güçlendirme yapılması için gerçekleştirilen ihalenin ardından Ordu Devlet Hastanesi ile yüklenici firma arasında yapılan sözleşme ve proje doğrultusunda çalışmalara başlandı. Ancak ilk kazmanın vurulmasının ardından bütün gerçek gözler önüne serildi. Yüklenici firma, inşaat temelinde fen ve sanat kurallarına uymayan olumsuzlukların ortaya çıkması üzerine 30 Nisan 2008 tarihinde rapor tutarak çalışmalarını durdurdu. Binanın temelinin ilk yapım aşamasından kaynaklanacak nitelikte çok zayıf tutulduğu ve eksik malzeme kullanıldığı belirlendi.


VALİ, İHMALİN FATURASINI MAHKEMEYE TAŞIYOR
Ordu Valiliği, olayın gerçek boyutunun anlaşılması için Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ) tarafından inceleme istedi. Bu talep üzerine KTÜ tarafından düzenlenen 9 Temmuz 2008 tarihli rapor doğrultusunda güçlendirme projesi hazırlandı. Bu güçlendirme projesi doğrultusunda bina inşaatı çalışmaları sürüyor. Ancak olayın peşini bırakmayan Ordu Valisi Ali Kaban, Ordu Devlet Hastanesi’ne, Defterdarlık Muhakemat Müdürlüğü aracılığıyla Ordu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tespit davası açması talimatını verdi.

Ordu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi de bir bilirkişi görevlendirerek rapor hazırlanmasını istedi. Hazırlanan rapor doğrultusunda hareket eden Ordu Valiliği, Ordu Belediyesi’nin konunun hukuken birinci derecede muhatabı olduğunu belirterek, 28 Ekim 2008 tarihinde hukuki sürecin başlamasına karar verdi. Olayın bundan sonraki bölümü Defterdarlık ile Belediye Başkanlığı arasında çözümlenecek.
Olayın sonuna kadar gidileceğini belirten Ordu Valisi Ali Kaban, "Şahsımın hiçbir yolsuzluğa ve haksızlığa tahammülü yoktur. Olayın yasal süreçleri sonuna kadar işletilecektir" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 16:30:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?