6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

3 Bin ton ayçiçeği tohumu ithal edildi

FİSKOBİRLİK bünyesinde bulunan ve fındık, ayçiçeği, mısır gibi ürünlerden yemeklik yağ üreten Ordu Yağ Sanayi A.Ş., ayçiçeği tohumu alımlarını yurt dışından ithal ederek sürdürüyor.


2008-2009 yağlık ayçiçeği tohumu alım sezonunu Adana-Çukurova'dan başlatan, daha sonra Havza, Merzifon ve Vezirköprü'de sürdüren Ordu Yağ Sanayi, Ukrayna'dan 3 bin ton yağlık ayçiçeği tohumu ithal etti. Türkiye'de 1.7 milyon ton bitkisel yağ tüketimi olduğunu, bu amaçla ihtiyacın karşılanması noktasında ürün alımlarını sürdürdüklerini belirten Ordu Yağ Sanayi Genel Müdürü Sedat Murat Bayrak, gerek yurtiçi gerekse yurt dışından yağlık tohum almayı sürdüreceklerini ifade etti.


Türkiye'de yerli yağlı tohum üretim miktarının, normal dönemlerde yılda 550-600 bin ton dolayında olduğunu, kuraklık ve oluşabilecek diğer nedenlerle üretimin düşük olduğu dönemde ise 450-500 bin ton dolaylarında gerçekleştiğini, geriye kalan ihtiyacın ithalat yoluyla karşılandığını hatırlatan Bayrak, "Ülkemize yıllık ortalamalar baz alındığında 1.2 milyon ton yağlık tohum ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak için ve yağlık tohum açığımızı giderebilmek adına Ukrayna'dan 3 bin ton yağlık ayçiçeği alımı gerçekleştirdik. Bitkisel yağ sektörünün en önemli sorunu hammadde tedarikidir. Üretim miktarlarımız yeterli olmadığı için ülke olarak ihtiyaçlarımızı ithal ederek karşılamak zorundayız" dedi.


Yağlı tohum üretim alanlarının genişletilmesi gerektiğini kaydeden Bayrak, "Yağlık tohumlar sadece bitkisel yağlarda kullanılmıyor. Günümüz koşullarında bio-yakıt üretimi için yağlık tohum kullanılmaktadır. Bu durum yerli üretimin artırılması gerekliliği bir kez daha gözler önüne serilmektedir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 12:19:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?