3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

4. kivi şenliği yapıldı

ORDU 4. KİVİ ŞENLİĞİ

Ordu'da bu yıl 4.'sü düzenlenen Ordu Kivi Şenliği etkinlikleri içerisinde en güzel kivi ve kivili pasta yarışması yapıldı.

Ordu İl Tarım Müdürlüğü'nce düzenlenen Ordu 4. Kivi Şenliği, müdürlük bahçesinde yapıldı. Vali Vekili Erdem Kıyak, İl Genel Meclis Başkanı Engin Tekintaş, Ünye Kaymakamı Osman Günaydın, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, İl Tarım Müdürü Sadi Sadıkoğlu, Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce ve Ordulu kivi yetiştiricilerinin katıldığı şenlikte en güzel kivi ve kivili pasta yarışması düzenlendi.

Dünyada kivi üreten ülkeler arasında Türkiye'nin üretiminin düşük olmadığını belirten İl Tarım Müdürü Sadi Sadıkoğlu, "Maliyeti düşürebilmek için birim alandan alabileceğimiz ürün miktarını çoğaltmak zorundayız. Biz bugün birim alandan en minimum 2-4 ton arası ürün alıyoruz. Bu küçümsenecek bir rakam değil. Bunu artırdıkça maliyetler aşağıya düşecek" dedi.

Kivinin Karadeniz Bölgesi için öneminin arttığını ifade eden Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, "Bölgenin bereketini, güzelliğini tarımsal ürünlerle çok daha iyi ürün desenleriyle zenginleştirebilmemiz bizim elimizde. Kivi bu ürün desenliliği içerisinde bölgemizde uygulanan en güzel ürünlerden birisi. Karadeniz Bölgesi'nde çay ve fındık dışında marka olamamışız. Şimdi kivinin Yalova'da ki markasını Doğu Karadeniz Bölgesi'ne almamız gerekiyor. Miktar ve kalitede istenilen seviyeyi yakalıyorsak, Karadeniz kivisini diğer ülkelerin kivisinden daha iyi noktaya getiriyorsak, bunun için kültürel tedbirleri alabiliyorsak, kaliteli bir kivi üretmeyi kendimize görev biliyorsak sonuç kendiliğinden oluşacaktır" diye konuştu.

Ordu'da kivi birim fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu söyleye Vali Vekili Erdem Kıyak, "Tek bir ürüne bel bağlayan çiftçi topluluğunun yeterli bir refah seviyesine ulaşamaz. Daha verimli, daha karlı olan, olabildiğince ürün çeşitliliği sağlamak gerekir. Kivi bu konuda Karadeniz'e güzel bir seçenek oldu. Ben gelecek yıllarda kivi üretiminin daha verimli hale getirileceğini, soğuk hava depolarına destek verileceğini, ticaret ağının da geliştirileceğini umuyorum" şeklinde konuştu.

Şenlikler kapsamında düzenlenen kivili pasta yarışmasına 9 ev hanımı katılırken, İncilay Aktaş birinci, Belgin Yazıcı ikinci ve Çiğdem Somun üçüncü oldu. 102 kivi üreticisinin katıldığı en güzel kivi yarışmasında ise Ordu merkeze bağlı Sağırlı köyünden Yusuf Uzunlar birinci, Fatsa Örencik köyünden Mehmet Cakmak ikinci ve merkez Karapınar Mahallesi'nden Çetin Sinan Kadıoğlu oldu. Her iki yarışmada dereceye girenlerin ödüllerini Vali Vekili Erdem Kıyak, İl Genel Meclis Başkanı Engin Tekintaş, Ünye Kaymakamı Dr. Osman Günaydın, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, İl Tarım Müdürü Sadi Sadıkoğlu, Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce verdi.

ORDU 4. KİVİ ŞENLİĞİ
ORDU 4. KİVİ ŞENLİĞİ
ORDU 4. KİVİ ŞENLİĞİ
ORDU 4. KİVİ ŞENLİĞİ
ORDU 4. KİVİ ŞENLİĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2010 Perşembe 16:32:01
Güncelleme :4 Kasım 2010 Perşembe 17:48:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?