6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

AKP'li belediyeyi CHP'li kapattırmadı

'Nüfusu 2 binin altındaki belediyelerin kapatılmasına yönelik' 5747 sayılı kanun nedeniyle kapatılacak olan AK Parti'li belediye adına Danıştay'a dava açan CHP'li avukat, belediyenin kapatılmasını engelledi. Danıştay 8. Dairesi'nin belediyenin kapatılması kararını iptal etmesi, diğer 862 belediye için de emsal bir karar oldu.


Nüfusu 2 binin altında kalan belediyelerin kapatılmasını öngören 5747 sayılı "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un uygulanması amacıyla çıkarılan 1 Mayıs 2008 tarih ve 2008/34 sayılı genelge doğrultusunda Giresun'un Bulancak ilçesi Kovanlık Belde Belediyesi mahkemeye başvurdu. AK Parti'li olan Belediye Başkanı Mehmet Küçük, uzun süredir CHP Ordu İl Başkanlığı yapan ve bir süre önce CHP Ordu Belediye Başkan aday adaylığı için görevinden istifa eden avukat Kenan Çebi'yi vekil kıldı. Avukat Kenan Çebi, 'Belediyelerin yetkilerinin ve gelirlerinin arttırılması gerekirken kapatılmasının çözüm olmadığı, belediyelerin kapatılması ile buralarda yaşayan halkın temel hizmetlerden yoksun kalacağı, genelgenin kamu yararına, Anayasa'ya, Avrupa Yerel Yönetimler Şartı'na aykırı olduğu ve adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarının gerçek nüfusu yansıtmadığı' nedeniyle kanunun iptali için Danıştay 8. Dairesi'ne dava açtı. Danıştay 8. Dairesi, duruşmalar sonucunda 2008/8334 nolu karar ile "Anılan genelgenin davacı belediyeye hasren iptaline" karar verdi. Bu karar nüfusu 2 binin altında olduğu gerekçesiyle kapatılmasına kesin gözle bakılan 862 belediye için emsal teşkil edecek.


Nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin kapatılmasının yanlış olduğunu belirten CHP Ordu Belediye Başkan aday adayı avukat Kenan Çebi, "5747 sayılı yasayı önce CHP Grubu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı, sonra biz de anılan yasayla ilgili olarak çıkartılan genelgenin usul ve yasaya aykırı olması nedeniyle Danıştay'a başvurduk ve bir ilki gerçekleştirerek AK Parti'nin kapatmak istediği anılan belde belediyelerinin açılmasını sağladık" dedi.


Önceki dönem Ordu Barosu Başkanı ve CHP İl Başkanı olan Çebi, 29 Mart 2009'da yapılacak yerel seçimlerde Ordu Belediye Başkanlığı'na aday adayı olmak için 30 Kasım tarihinde yasa gereği CHP İl Başkanlığı'ndan istifa etmişti.

iha
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 12:07:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?