6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Alıç kalp dostu

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, halk arasında yemşen veya ekşi muşmula olarak bilenen 'alıç'ın kalp dostu olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Turan Karadeniz, alıç içerisindeki etken maddelerin, koroner damarlardaki daralmalar sonucu gerekli miktarda kanın kalbe gitmemesi ayrıca oksijenin kalp kaslarına gönderilememesi durumundaki oksijen yetersizliğine karşı kalbin korunmasına yardımcı olduğunu belirtti. Alıcın kalp, damar ve sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, alıcın aynı zamanda yüksek tansiyonu düşürdüğünü ve koroner damarları genişleterek damar tıkanıklığını giderdiğini kaydetti. Alıç içerisindeki bileşiklerin, kolesterolü ve damarlardaki plaket oluşumunu da azalttığını ifade eden Prof. Dr. Turan Karadeniz şöyle konuştu:

"Alıç, kalp hareketlerini yatıştırıcı ve düzenleyici olarak tehlikesizce uzun zaman kullanılabilir. Zayıf kalplerde kalp atışını sakinleştirme ve su toplamasını (ödem) dağıtma yönünden kalbi güçlendirir. Kalp basıncını düzenler ve yaşlılıktan kaynaklanan kalp düzensizliklerinin giderilmesinde faydalı olur. Alıç damar sertliğine, sinirlilik sonucu görülen kalp düzensizliğine, uykusuzluğa, mevsim değişikliğine hassasiyete ve sinir sistemi bozukluklarına iyi gelir, asabi çarpıntıları giderir."

Kurutulmuş çiçekleri ve meyvesinin çay gibi demlenip içilmesi halinde, boğaz iltihabına, öksürüğe, kalp ağrılarına, böbrek hastalıklarına, damar sertliğine ve karaciğer ağrılarına oldukça iyi geldiğini belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Alıç, haşlanıp sulandırılıp içilirse saraya karşı iyi gelir. Alıcın meyveleri yenir veya kompostosu içilirse, çocuk emziren annelerin sütü çoğalır. Alıcın suyu çıkartılıp, şekerle birlikte içilirse baş ağrısını keser. Ezilerek şiş üzerine konursa şişliği indirir. Balgamı keser, cinsel gücü kuvvetlendirir, mideye kuvvet verir, safranın çoğalmasını önler, göğüs nezlesinde faydalıdır. Şiddetli kusmayı giderir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2008 Cumartesi 13:59:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?