7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Avrupa fındık alırken nazlanıyor

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO), FİSKOBİRLİK eliyle fındık arzının Avrupalı alıcıların daha nazlı fındık almasına neden olduğunu söyledi.


'Çiftçinin kara gün dostu' olarak bilinen TMO'nun, fındık konusunda yabancıların içerideki temsilcilerin stok müessesi haline geldiğini savunan Necat Avcı, Türkiye'nin çok saygın bir kurumu olan TMO'nun mutlaka bu yanlıştan dönmesi gerektiğini belirtti. TMO'nun FİSKOBİRLİK aracılığıyla serbest piyasaya fındık arz etmesinin izah edilebilir bir tarafının bulunmadığını ifade eden Avcı, "TMO'nun 1.1 YTL'den FİSKOBİRLİK'e fındığı satıp, 1.7- 2 YTL arasında serbest piyasaya arz etmesini devlete yarar getirdiğini kimse izah edemez. Bunun izahı mümkün değildir. Oysaki bu fındık 2005 ürünüdür. Hep çürüse, yağlıkla beraber geri dönüşümü 2 YTL civarında ekonomiye katkı sağlar. Dolayısıyla 'burada zaten 2005 fındığını sattık. Satmaksak daha çok zarar edecektik' söylemleriyle üretici ikna edilemez" dedi.
FİSKOBİRLİK eliyle serbest piyasaya arz edilen fındık ile Eylül-Ekim bağlantıların oluşturulduğunu belirten Avcı, "İhracatçı, sanayici veya Avrupalı alıcıların içerideki temsilcileri arz edilen fındıkla Eylül-Ekim bağlantılarını kurdular. Bu nedenle Avrupalı alıcılar artık çok nazlı bir alım yapar hale geldi" diye konuştu.


Fındığın bu şekilde arz edilerek Avrupalı alıcıların taşeronlarına servis yapıldığını savunan Avcı, serbest piyasadaki düşük fiyatını iki önemli sebebi olduğunu belirtti. Avcı, "Serbest piyasadaki fındık fiyatlarının düşük olmasının ilk ve en önemli sebebi; FİSKOBİRLİK eliyle yapılan satışlar, TMO'nun alım modelindeki yanlışlıktan kaynaklanmaktadır. Ordu merkezden örnek verirsek, merkez Gülyalı, Kabadüz, Perşembe ve Ulubey olmak üzere beş noktaya bir alım merkezi kurulmuştur. Alım merkezlerinin mutlaka artırılması gerekmektedir. FİSKOBİRLİK'in 50 noktada kooperatifi, 100 alım ekibi bulunuyor. Burada en azından FİSKOBİRLİK'in depolarının kullanılması lazım. Bu şekilde alımlar hızlandırılırsa, fiyatlar mutlaka yükselişe geçecektir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 19:47:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?