7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Bakan Günay'dan tarih sitemi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 18. yüzyıldan kalma tarihi Vali Konağı'nın harabeye dönmesine tepki göstererek, "Bu en feci şekilde tarihe saygısız, çevreye ve doğaya saygısız anlayışın en çarpıcı örneklerinden bir tanesidir" dedi.

Bakan Günay, beraberindeki AK Parti Ordu Milletvekilleri Enver Yılmaz ve Ayhan Yılmaz ile birlikte Ordu'da tarihi mekanlarda incelemelerde bulundu. İncelemeler sırasında harabe olan Ordu Vali Konağı'nın durumuna tepki gösteren Bakan Günay, konağın bu hale gelmesinin tarihi duyarsızlığın en çarpıcı örneği olduğunu kaydetti.

Konağın bu hale geliş öyküsünü üzülerek anlatan Bakan Günay, "Ordu'nun bir dönem tarih duyarsızlığının en çarpıcı örneği eski Ordu Vali Konağı'dır. 1960'dan önce yanında çirkin apartmanlar yapıldı. Buradaki çirkin bina o dönem iktidarın güçlü bakanlarından bir tanesinindi. Daha sonra Ordu'nun yaşadığı bir kötü ve karanlık dönemde deniz dolgusuyla oluşturulan araziler insafsız bir şekilde çoğaltıldı. Vali konağın önüne hiçbir çekme uygulaması yapılmadan, sanki tarihe küfür edercesine yanındaki binalar yapıldı. Sonra yine bir tarih saygısızlığı ile Özel İdare burayı yok pahasına sattı" diye konuştu.

"TARİHİ KATLEDENLERİ TARİH YARGILASIN"
"Tarihi konağı bu hale getirenleri tarih yargılasın" diyen ve kamunun bunda büyük suçu olduğunu belirten Bakan Günay, "Şimdi burayı Özel İdare ve belediye geri almayı ve Ordu'nun sosyal yaşamına katmayı hesaplıyor. Yani eskiden bu yana benim Ordu'da gördüğüm en feci tarihe saygısız çevreye ve doğaya saygısız anlayışının çarpıcı örneklerinden bir tanesidir. Geçmiş yıllarda şu yapılaşmanın sorumlusu olan herkesi tarih yargılasın. Bu manolya ağacı da tüm bu çirkinliklere direnebilen tek anıt. Bu da doğanın gücünü ve tabiatın gücünü gösteriyor. Eskiden bu binanın etrafında hiçbir şey yokken bu manolya ağacı önünde deniz ve altında suyun vurduğu küçük bir köşk vardı. Köşkün arazisi insafsız bir şekilde büyütüldü. Burada ciddi bir şekilde kamuda çalışanların sorumlulukları var. Vatandaşın aç gözlülüğünün yanı sıra kamunun buraya ciddi bir iştiraki var. Yani hiçbir suç Türkiye'de kamunun katılmadığı zaman bu kadar geniş çaplı ve sürekli olamaz" şeklinde konuştu.

ORDU'YA DEVLET TİYATROSU MÜJDESİ
Ziyaretleri sırasında Ordu Sanatevi'ni de ziyaret eden Bakan Günay, burada Ordululara 'Devlet Tiyatrosu' sözü verdi. Plaj mevkisinde önümüzdeki günlerde ihalesi yapılarak yeni yılın ilk ayında temeli atılacak olan Kültür Sarayı'nın tamamlanmasının ardından Devlet Tiyatrosu kurulacağını açıklayan Bakan Günay, "Kültür Sarayı'nın tamamlanmasının ardından benim uzun yıllar hayalim olan Devlet Tiyatrosu'nu Ordu'da kuracağız. Ordu'da kültür ve sanat faaliyetlerinin uzun ve köklü bir geçmişi var. Bunu Devlet Tiyatrosu ile taçlandıracağız" diye konuştu.

Daha sonra Kültür Sarayı arazisinde incelemelerde bulunan Günay, "Buranın parası hazır. Ay sonuna kadar ihalesi yapılacak ve bir yılda bitirmeye çalışacağız" diye konuştu. Buradan Eskipazar mevkisindeki tarihi hamamları gören Bakan Günay, restorasyon çalışmalarına destek vereceklerini dile getirdi. Bakan Günay, buradaki incelemeleri sırasında Selçuklu döneminden kalma tarihi camiyi ziyaret ederek, cami imamından bilgi aldı.

iha
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 23:38:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?