7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Balıkçılar fırtınayı bekliyor!

Karadeniz'de gırgırlar ile hamsi-istavrit arasındaki amansız takip devam ederken balıkçılar, ürünün bol çıkması için fırtınalı havaları bekliyor.

Geçimini Karadeniz'in buz gibi soğuk sularında hamsi-istavrit tutarak sağlayan büyük balıkçı tekne sahipleri, ürünün bol çıkması için deniz suyunun daha da soğumasını, fırtınalı bir havanın yaşanmasını bekliyorlar.

Deniz sularında iklimin çok sıcak gittiğini belirten Halit Mollaoğlu isimli balıkçı teknesi sahibi Mustafa Mollaoğlu, "Buna rağmen hamsicilik idare ediyor. Hamsicilikte gündüz avcılığı sona erdi. Hamsi olayına kota gelsin dedik ama uyan olmadı. Balık çıkmasına rağmen para etmeyince Türkiye balıkçılığı da krize düştü. 20 kilogram hamsiyi 10 YTL'ye satıyoruz. Hamside kotayı uygulayıp da bir türlü dengeleyemedik. Geçtiğimiz yıl da balık 10 YTL'di. Bu sene de 10 YTL. Bir kasa hamsi 20 kilogram geliyor. Bunu da 10 YTL'den sattığımızı düşünürsek, kilogramı 50 kuruşa satılmış oluyor" dedi.

İnsanların soğuk gelmeden balık yemediklerini ifade eden balıkçı Mustafa Mollaoğlu, "Nasıl ki lahananın üstüne kar yağmayınca lezzetli olmaz, aynen balık da öyle. Kar yağınca balık para ediyor. Sıcaklıktan dolayı kirlilik çoğalıyor. Biz diyoruz ki, kışın kış olsun, yazın da yaz olsun. Yılbaşı geldi ama doğru dürüst bir fırtına olmadı. Hamsiler kıyılara indirmedi sıcaklıktan dolayı. Açık denizlere gidip gelmekten bayağı bir mazot masrafımız oldu. Bu sezon palamut da bizi kandırdı. Yazın palamuda iyi hazırlandık, iyi de göründü ama maalesef tutamadık. Bugünlerde Hopa'da çıkmaya başladı. Artık seneye kısmet" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 11:44:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?