6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Borsa başkanından kriz tahmini

Ordu Ticaret Borsası (OTB) Başkanı Necdet Gürsoy, Türkiye'de de kendini hissettiren global krizin mart 2009'dan sonra en şiddetli şekilde hissedileceğini kaydetti.

Dünyayı saran global krizin Türkiye'de kendini hissettirmeye başladığını belirten OTB Başkanı Necdet Gürsoy, krizin geleceğiyle ilgili tahminlerde bulundu. Global krizin yeni yılda da devam etmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Gürsoy, "En şiddetli şekilde mart ayından sonra olacağını tahmin ediyorum. Türkiye'de bu kriz derinden etkileniyor. Ancak bir gerçek var. Bu krizle ilgili tedbir alınması gerekiyor" dedi.

Burada reel sektörün de bir parçası olan bankaların kredilere biraz daha olumlu davranması gerektiğini ifade eden Gürsoy, "Bu ortamda özellikle reel sektörü yönetenler ve bankaların paniklememesi lazım. Bankaların krediler üzerinde olumsuz tutum içerisine girmemesi gerekiyor. Çünkü reel sektör ile finans sektörü iç içedir. Bugün bakıldığında 100 milyar doların üzerinde bir ihracatın yapıldığı Türkiye'de tabii ki bazı kurum ve kuruluşlar geçmişten dersler çıkarmalıdır. Ancak her iki taraf geçmişte olduğu gibi bugün de birlik beraberlik içerisinde hareket etmelidir. Panikleyerek bu işlerin halledilmesi mümkün değildir. Bu aşamada gelecek olan fırtınadan çok fazla etkilenmeden yolları birlikte aranmalıdır" diye konuştu.

Bölge ekonomisini sırtlayan fındığın değerinde satılamaması ve üstüne yaşanan global krizin bölge insanını daha fazla etkilediğini dile getiren OTB Necdet Gürsoy, şöyle konuştu:

"Bölge ekonomisini yönlendiren dernek odalar ve benzeri kuruluşların bu krizle ilgili 2009 yılında kesinlikle bir araya gelmesi gerekiyor. Çünkü bir esnaf kolay meydana gelmiyor. Ayrıca fındığın da maliyetin altında satılması il ekonomisini daha da fazla etkilemiştir. Bugün fındığın Ordu ekonomisini sırtladığı bir gerçektir. Tabii ki bu durumda ekonominin daha da kötüye gitmesi ve krizin de üstüne gelmesi insanları daha fazla yoracaktır. Daha kriz Türkiye'ye yeni girmiştir. En şiddetli süreci 2009
yılının şubat ayından sonra olacaktır. Ancak bölge ve fındıkta sözün bittiği yere gelinmiştir. Kesinlikle çözüme kavuşturulmalıdır. Aksi halde yeni yılda 2008 yılında daha iyi olma şansı yoktur."

İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 16:32:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?