6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Büyük göğüs sağlığa zarar

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Plastik Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Karacalar, Karadeniz Bölgesi dendiğinde akla gelen özelliklerden birinin 'burun' olduğunu, ancak son yıllarda kadınlarda 'büyük göğüs' sorununun giderek 'sosyal bir olgu' olmaya başladığını söyledi.

Karadeniz kadınında göğüs büyüklüğünün giderek sorun oluşturmaya başladığını belirten Prof. Dr. Karacalar, özellikle ergenlik döneminde genç kızların göğüslerinin belirli simetriğin dışında fazla büyümeye başlamasıyla psikolojik ve kişilik sorunları ortaya çıkardığına dikkat çekti.

Göğüslerin estetik birimlerinin dışında fazla büyümesi halinde genç kızların okul başarısını etkilendiğini, dikkatinin azaldığını ve konsantrasyonunun azaldığını kaydeden Karacalar, "Genç kızlar büyük göğüslerini gizlemek için kamburunu çıkarır ve omuzlarıyla kamuflaj yapar. Sportif aktivitelerden uzak durur. Büyük göğüs hareketi kısıtladığı gibi kilo sorunlarını da beraberinde getirir" dedi.

Doğuran annelerde ise göğüs sarkmasının estetiğini bozduğuna da dikkat çeken Karacalar, bu durumda kadının boyun, sırt ve bel açılarının değişmeye başladığı, boyun, sırt ve bel ağrılarının başladığını, omuzlarında sutyen askı çukurlarının ortaya çıktığını, meme altı ekzeması ve mantar gibi hastalıklarla sorunun derinleştiğini belirtti. İleri yaşlarda ve özellikle menopoz sonrası dönemde kemik erimesi (osteoporoz) ile birlikte büyük memenin verdiği hasarın derinleştiğini ve sinir sıkışması, ellerde uyuşma ve güç kaybına sebep olduğunu kaydeden Karacalar, "Bu tablo domino taşı etkisi gibi tüm bedeni sarar ve psikolojiyi bozar, Bu sorunlar oluşmadan göğsün küçültülmesi gereklidir" diye konuştu.

Göğüs küçültme operasyonları sonrası oluşan tablonun ise 'çarpıcı' olduğunu vurgulayan Karacalar, şöyle konuştu: "Göğüs küçültme sonrası değişim çarpıcıdır. Kişi yüklerinden kurtulduğu gibi boyu daha uzun görünür. Beden postürü düzelir. Bedenin üst ve alt yarısı arasındaki denge ve uyum sağlandığı için tüm beden estetiği gelişir. Kişi daha hareketli bir hale gelir, bu da fazla enerji ve daha fazla yağ yakımı anlamına gelir. Ağrıları önemli ölçüde kaybolur. Hijyen sorunları ortadan kalkar. Hafiflemiş olma hissi ve deneyimi gerçekten etkileyicidir"

iha
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2008 Çarşamba 15:16:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?