7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Çanakkale konferansı

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Atatürkçü Düşünce Kulübü '18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma’ konferansı düzenledi.


Ordu Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen konferansa ODÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bostan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Yapar, Ordu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Turan Karadeniz'in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Çanakkale şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konferansa konuşmacı olarak katılan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. M. Zafer Erler, Çanakkale Savaşı'ndan resimlerin bulunduğu bir barkovizyon gösterisi sundu. Doç. Dr. Erler, Çanakkale Savaşları’nın hangi nedenlerden başladığı ve tarihsel süreci hakkında öğrencilere bilgi aktardı. Çanakkale Savaşı'nda Türklerin belki deniz altı üretemediklerini, ancak mevcut teknolojiyi çok güzel kullandığını belirten Doç. Dr Erler, "Savaş teknolojisinin ilk defa bu kadar yoğun olarak kullanıldığı savaşta Türkler belki bir denizaltı üretememiştir, ancak Türklerin bir özelliği vardır. Teknolojiyi kullanma konusunda oldukça yeteneklidir. Bu noktada kimse Türkleri kovboy filmlerinde seyrettikleri Kızılderililere ya da Afrika'daki zenci kabilelerle karşılaştırmasın" dedi.


Çanakkale Savaşı'nda Nusret mayın gemisinin mayınları ne büyük incelikle yerleştirdiğini hatırlatan Doç. Dr. Erler, "Çanakkale'de bu mayınların denize dökülmesi İngiliz ve Fransız donanmaları açısından bir faciaya neden olmuştur. Çünkü İngiliz ve Fransızların bildiği Osmanlı Devleti mayın imal etmiyordu. ‘Mayın imalatını bilmeyen bir milletin bu mayını kullanmasını da bilmez’ düşüncesi hakimdi. Fakat bu düşünce düşman donanmalarını hezimete uğratmıştır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Mart 2008 Salı 16:42:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?