7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

CHP'den fındık fiyatlarına tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu İl Başkanı Avukat Kenan Çebi, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıkladığı fındık fiyatının diğer ürünlerin fiyatlarıyla karşılaştırıldığında adaletsiz olduğunu öne sürdü.


Kenan Çebi, yaptığı yazılı açıklamada, fındığın 10 yıl önceki fiyatı ile günümüzdeki fiyatı arasında büyük bir uçurum olduğunu iddia etti. 1998 yılında 1 kilogram fındığa 40 ekmek alınırken, 2008 yılında sadece 4 ekmek alındığını, 2003 yılında bir un çuvalı 28.20 YTL iken 2008 yılında 56.40 YTL olduğunu, mercimek, nohut ve kuru fasulye fiyatlarının da 3-4 misli arttığını kaydeden Çebi, "Eskiden bir deyiş vardı: 'Kendini kuru fasulye gibi nimetten mi sanıyorsun?' diye. Kuru fasulye bile nimet oldu. Geçen
yıl 1.30 YTL iken şimdi 4.08 YTL. Nerden örnek istiyorsunuz; gübreden mi, ilaçtan mı, fındık yevmiyesinden mi? Eskiden fındıkta 'yarıcılık' vardı. Şimdi yüzde 50'yi bile kimse kabul etmiyor" dedi.

"FINDIKTAKİ OYUN ABD'NİN BOP'UNA UYGUN"
Fındıktaki fiyat başarısızlığının perde arkasında Karadeniz Bölgesi'ndeki göçün hızlandırılmasının yattığını ileri süren Çebi, bütün politikaların Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 'Büyük Ortadoğu Projesi'ne (BOP) uygun olduğunu vurguladı. Çebi, "Karadeniz'in sosyoekonomik ve de nüfus yapısının bozulması, ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nin gereğidir. Köylü ekonomik imkansızlıklar nedeniyle bağını, bahçesini satacak, birileri gelip buraları satın alacak.

Köydeki nüfus azalacak. PKK'lı teröristler ve de taşeronları köyde kimseye rastlamayacakları için istihbarat ağından ve de direnişten kurtulup şehir merkezlerine kadar gelip yıllardır eylem koyamadıkları kentlerimizde terörist eylem yapacaklar. Ve de NATO karargahlarındaki harita gerçekleşecek. Nedir o harita; Trabzon'dan ötesi Büyük Kürdistan toprağı. Ne için? Amerikan savaş gemileri Kürdistan bayrağı çekip Doğu Karadeniz'i kontrolleri altına alsınlar ve Kafkaslar'daki enerji kaynaklarına sahip olsunlar. Sahi ABD, Kuzey Irak'a çıkartma yapmak için 1 Mart tezkeresi öncesi bizden neden Trabzon Limanı'nı istiyordu. Bağdat'a Trabzon'dan mı gidiliyordu?" diye konuştu.

"TMO, FINDIK KARTELİNİ KAZANÇLI ÇIKARDI"
TMO'nun Ordu'da 18 Eylül 2008 tarihine kadar aldığı fındığın 7 bin ton, tüm alım merkezlerinde ise günlük bin 300 ton olduğunu belirten Çebi, şöyle devam etti:
"TMO, 2-3 tüccarın aldığı fındık kadar fındık almış. Yılbaşına kadar alacakları miktar toplamı 120 bin ton. Bu seneki fındık rekoltesi nedir? 850 bin ton. Bu destekleme alımı mı? El altından FİSKOBİRLİK'e 5 YTL'ye mal ettiğin fındığı 1.10 YTL'den ver. FİSKOBİRLİK de el altından fındığı, fındık sezonu başlamadan önce 1.75 YTL'den satsın. Amaç fındık kartelini geçen 2008 Şubat ve Mart ayında 3-3.50 YTL'den yaptığı alivre satışlardan kazançlı çıkartabilmek için fiyatları serbest piyasada mümkün olduğu kadar aşağı düşürmek. Hani bir söz vardır: 'Orman demiş ki, balta beni kesemez ama neyleyim ki sapı benden'. Bakalım TMO'nun görev zararı ne kadar olacak? Yandaşlara depo yaptırıp kiralamaların bedeli ne kadar açıklanacak?."

İha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 19:50:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahek52 IP: 78.167.145.xxx Tarih : 22.09.2008 22:34:12

geç kalmadınızmı birazcık olsunbe bu halk büyüktür diyecem ama