7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Derin deşarj, Avrupa onayına gitti

Ordu Belediyesi'nin 'Ordu Deniziyle Barışıyor' sloganıyla kanalizasyon sorununu tamamen ortadan kaldırması amacıyla başlattığı ve sonradan AB'den sağlanan fon ile kanalizasyonları denize atmak yerine tam arıtma yapılarak ortadan kaldırılması amacıyla başlatılan proje, Avrupa Birliği onayına gitti.


Uygulanacak teknik dizayn açısından Türkiye'de bir ilk olacak projenin AB delegasyonuyla görüşmelerin ardından fizibilite raporları tamamlandı. Avrupa Birliği'ne onaya giden proje için çıkacak nihai raporun ardından ihale aşamasına geçilecek. Ordu Belediyesi'nin kontrolörlüğünde, proje ve mühendislik hizmetleri AB tarafından yürütülecek proje için uluslararası düzeyde yapılacak ihaleden sonra işe başlanması planlanıyor.


Avrupa Birliği delegasyonunun bu projenin diğer projelere örnek olacak şekilde dizayn edilmesini istediğini ve ayrı bir önem gösterdiğini ifade eden Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, projenin fizibilite raporlarının tamamlandığını kaydetti. AB delegasyonuyla yapılan görüşmeler doğrultusunda projenin tamamlanarak Brüksel'e onaya gittiğini belirten Torun, "Buradaki değerlendirmelerden sonra verilecek nihai raporun ardından ihale aşamasına geçilecek.

Daha sonra uluslararası ölçekte yapım ihalesinden sonra işe başlanacak" diye konuştu.
Toplam maliyeti 22,5 milyon euro olan proje ile Ordu sahillerinin büyük ölçüde kirlilikten kurtulacağını belirten Torun, "İller Bankası'ndan almış olduğumuz ödenekle yaptığımız deniz derin deşarj projesi kapsamında yapılan çalışmalar bin 700 metrede tamamlanacak. O hat hem bizim by-pass hattımız olacak hem de arıtma tesisimiz bitene kadar imalat süresince kullanılacak. Derin deşarj bittiğinde Ordu sahili büyük ölçüde kirlilikten kurtulmuş olacak. 2009 yılında itibaren Ordu'nun her köşesinden denize girilebilecek. Arıtma tesisi bittiğinde ise hem Karadeniz'i hem de kıyılarımızı temiz tutmuş olacağız" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 17:48:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?