7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Ek katlar bütün planları bozuyor

Mimarlar Odası Ordu Şube Başkanı Mehmet Özçelik, plan dışında verilen ek katlar ve kaçak yapıların yağmur suyu ve kanalizasyon şebekesini zorladığını söyledi.


Yaklaşan kış aylarıyla beraber geçen yıl yaşanan kanalizasyonların evlere kadar taşması konusunda değerlendirmelerde bulunan Mehmet Özçelik, bu tür sıkıntıların yaşanmasının en önemli sebebinin plansızlık olduğunu kaydetti. Son zamanlarda alt yapıyla ilgili şehir şebekelerinde çalışmalar olduğunu ancak yinede sık sık problemler verdiğini ifade eden Çelik,"Bu çalışmalar özel cihazlar getirilerek birkaç yıl öncede yapıldı.

Ancak yine sık sık problemler veriyor. Bunun da en büyük nedeni alt yapıyı tam anlamıyla tamamlamamış olmasından kaynaklanıyor. Maalesef Ordu'da yağmursuyu ile ilgili tam anlamıyla bir çalışma yok. Yağmursuları kendi cazibeleriyle sokak aralarından akıyor. Ya da kanalizasyon şebekesine doluyor ve onun da sıkıntılı çalışmasına neden oluyor" dedi.


Sonradan verilen ek kat ve çatı katlarıyla kanalizasyon ve yağmursuyu şebeke hesaplarının alt üst olduğunu dile getiren Özçelik, "Geçen yıl kanalizasyon şebekesinden taşan sular yollara bazen evlere kadar bastı. Yeni yapılan yerlerde yağmursuyu ve kanalizasyon şebekesinin mutlaka birlikte yapılması gerekiyor. Bu konuda büyük enerji ve milli servet kaybı yaşanıyor. Kanalizasyon için ayrı yağmursuyu, doğalgaz, elektrik için ayrı kazılınca büyük bir milli servet boşa gitmiş oluyor. Geçmişten gelen bir yanlış var. İlave kat ve çatı katları verilmiş. Bunlar Ordu kanalizasyon şebeke hesabını alt üst etmiş durumdadır. Örneğin 500 hale hesaplanan bir mahalle 750 hale olmuş. Bundan sonraki aşamada yeni hane sayılarına göre şebekelerin tekrardan yenilenmesinden başka bir çare kalmıyor" diye konuştu.


Ordu'nun su şebekesinde de ciddi problem olduğu ve ayrıca sürekli aflarla kaçak yapılaşmanın teşvik edildiğini savunan Özçelik, şöyle konuştu: "Şehir içi şebekesinde eski borular kullanılmış. Buralarda ciddi anlamda kayıp kaçaklar var. Belediye yönetimi doğalgaz ve enerji nakil hatlarının yer altına alınması sürecinde bunları yenileceği söylemiştir. Şu ana kadar ciddi bir çalışma olmadı. Sürekli kazılıp kapatılması da insanlarımızın huzurunu bozuyor. Ayrıca çatılarla ilgili problem de Ordu'da görülüyor.

Çatılar bağısız bir kat gibi kullanılmaya başlandı. İmar Kanunu’na göre bunlar doğru değil. Kaçak yapılarla ilgili personel durumundan dolayı belediye yetersiz kalıyor. Bir kaçak yapma alışkanlığı var. En büyük sıkıntı ruhsata uygun olmayan yerlere af çıkartılarak elektrik, su ve telefon gibi hizmetlerin verilmesidir. Dolaylı olarak bu da imar affı olmuş oluyor ve kaçak yapıyı teşvik ediyor. Sık sık aflar çıkartılmasının cezasını gelecek nesiller çekiyor. Yasal yollarla yapan insanlara haksızlık oluyor."

İha
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 18:33:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?