6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Fındık fiyatını aracılar belirliyor

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bostan, dünyada, Türkiye'de olduğu gibi ürün fiyatını aracıların belirlediği başka bir yer olmadığını söyledi.

Dünyada tarımsal ürünlerin üreticiler tarafından fiyatının belirlendiğini belirten Prof. Dr. Bostan, doğrusunun da bu olduğunu kaydetti.

Üreticinin korunmasında öncelikli görevin üretici birliklerine düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Zeki Bostan, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve ABD'deki üretici temsilcilerinin bunu başarılı bir şekilde yaptığını hatırlattı. Ses çıkarmanın sadece miting yapmak anlamına gelmediğini dile getiren Prof. Dr. Zeki Bostan, "Yasal yollarla hakkınızı ararsınız. Avrupa ve Amerika'daki
üretici birlikleri sonuna kadar hakkını arıyor. Fiyatı da üreticiler belirliyor" dedi.

Türkiye'de söylenildiği gibi fiyatın dış güçler tarafından belirlenmediğini savunan Prof. Dr. Zeki Bostan, "Kimsenin şüphesi olmasın ki, Türkiye'de fiyatı belirleyen bizim ülkemizdir. Bu aşamada dengelerin üreticilerin aleyhinde olmaması için üretici temsilcilerine büyük görevler düşüyor. Bu aşamada ya varolanların revize edilmesi ya da gerçek üretici birliklerinin bir an önce oluşturulması gerekir. Aksi takdirde bu gidişin önüne geçilmesi mümkün değildir" diye konuştu.

Bu yıl oldukça yağışlı bir havanın geçmesine rağmen küresel ısınmanın fındık üreticilerini doğrudan ilgilendirdiğini ifade eden Prof. Dr. Zeki Bostan, konuyla ilgili bir an önce gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Zeki Bostan, "Her yıl bu sene olduğu gibi güzel geçmeyebilir. Bu yıl tam fındığın istediği gibi bir iklim şartları oldu. O yüzden yapraktan çok fındık var. Fındıkta iklim şartları çok önemlidir. Şu an tam istenilen iklim devam ediyor. Ancak küresel ısınmanın sinyalleri kendisini bölgemizde hissettirmeye başladı. Bu nedenle bu yıl 15 gün bir erkencilik oldu. Küresel ısınma kapsamında mutlaka su kaynaklarıyla ilgili önlemler alınması gerekiyor" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2008 Cumartesi 22:21:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
benimsayfam IP: 78.160.138.xxx Tarih : 11.08.2008 10:17:54

Halkı düşünmek bi yana nasıl kendimize muhtaç duruma düşürüp mallarını kaparz diye bakan tefeci zihniyeti fındık tüccarlığı ve ihracatçılıga oynadığı bi ülkede devlet parası olandan yana tavırla halkını ezilmesini sağlıyor.Yahu bu hükümetler nedense hiç üretmeden yatana fakir diye kömür gıda çocuk yardımı yapacağına üretenin hakkını vermesi hem çalışma teşviki hemde ülkeye katkısı olur..