6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Fındık ihmal edilecek bir sektör değil

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, şartlar oluşmadan fındık üreticisinin serbest piyasa koşullarına bırakılmasının üreticinin felaketi olacağını söyledi.

Şu an fındık sektöründe monopol (tekel) bir piyasanın bulunduğunu belirten Necat Avcı, serbest piyasa koşullarının kısa zamanda oluşmasının mümkün olmadığını bildirdi.

Serbest piyasa koşullarının alıcıların tekelinde olduğunu belirten Avcı "Bazı kesimler bu konuda serbest piyasa şartlarının oluşması gerektiğini söylüyor. Türkiye'de henüz serbest piyasa şartları oluşmamıştır. Çünkü çok sayıda üretici ile az sayıda alıcının bir araya gelerek ortaklaşa oluşturduğu bir monopol bir piyasa söz konusudur. Yani alıcıların tekelinde oluşturulmuş bir piyasadır" dedi.

Üreticinin güçlendirilerek güçlü tekellerin karşısında durulabileceğini belirten Avcı, aksi hale fındık üreticisinin sonunun olacağını söyledi. Şu an bu konuda yapılan hamlenin doğru olmayacağını anlatan Avcı, şöyle konuştu: "Şartlar oluşmadan fındığın serbest piyasa koşullarına bırakılması doğru değildir. Bunun için öncelikle arazi toplulaştırması, üretim planlaması, optimal işletme büyüklüğüne geçilmesi gibi birçok kriteri hazırlıktan sonra ancak o zaman üreticilerimiz güçlü tekeller karşısında durabilir. Piyasa şartları oluşturulmadan böyle bir şeyin yapılması fındığın felaketi olur."

Üretici temsilcileri olarak Ulusal Fındık Konseyi'nin (UFK) bu konudaki görüşlerine şiddetle karşı olduklarını belirten Avcı, sözlerini şöyle tamamladı: "UFK'nın savunmuş olduğu fındık serbest piyasa koşullarına bırakılsın görüşüne üretici olarak şiddetle karşıyız. Böyle bir şey olamaz. Olursa tekelci bir yapı olur. Bu da fındık üreticisi için son derece anlamsız ve tehlikeli bir durumu ifade eder. Fındık ihmal edilebilecek bir sektör değil. Bütün olayları düşünürsek fındık sektörü serbest piyasa şartlarına bırakılarak heba edilemez. Dolayısıyla burada bir strateji ve kararlılık gereklidir. Bütün bunların çok iyi değerlendirilerek fındığa o gözle bakılması gerekiyor."

iha
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2008 Perşembe 12:12:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?