6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Fındık işçileri isyan etti

Ordu'ya fındık toplamak için gelen işçiler, aileleriyle ırmak kenarlarına kurdukları çadırlarda iş beklerken zor şartlar altında barınıyorlar.

Ordu Valiliği tarafından kentin içinden geçen Melet Irmağı civarında konaklamalarına izin verilmeyen aileler başka bölgelerde ırmak ve akarsu kenarlarına derme çatma çadırlar kurdu.

Fındık toplamak için gelen işçilerden Lütfiye Dikbaş, Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinden geldiklerini belirtti.

Amaçlarının para kazanarak çocuklarının dershane ücretlerini karşılamak olduğunu anlatan Dikbaş, alınan konaklama yasağına anlam veremediklerini ifade etti.

Memleketlerinden her yıl ağustos ayında Ordu'ya fındık toplamaya geldiklerini belirten Dikbaş, şunları söyledi:

''Ordu Valiliğinin bu yıl almış olduğu karar ile konaklama yapamıyoruz. Her gün hemen hemen polis veya jandarma yanımıza gelerek bizden gitmemizi istiyor, ama bizim paramız yok. Bütün paralarımızı bizi 'iş var' diyerek Ordu'ya getiren insanlara verdik. Benim 5 çocuğum var ve bunların hepsi okuyor. İki kızım lisede okuyor ve dershaneye gidiyorlar. Buraya gelme amacımız da kazandığımız paralar ile çocuklarımızın dershane ücretlerini karşılamak. Ama gelin görün ki perişan haldeyiz. Yetkililer bizimle ilgilenmiyorlar. Irmak kenarlarına kurduğumuz çadırlarda yaşam mücadelesi veriyoruz. Irmak suyu ile temizlik yapmaya çalışıyoruz, tuvalet ise hiç yok.''

İşçilerden Süleyman Altuntaş ise Ordu'ya ekmek parası kazanmak için geldiklerini, bir çadırda 15 kişinin kaldığını, çok zor şartlar altında yaşamaya çalıştıklarını vurguladı.

Uygulamanın kendilerini üzdüğünü ifade eden Altuntaş, çocukların da kendileri iş beklerken şartlar yüzündün perişan olduklarını kaydetti.

Ordu Valiliği daha önce yaptığı açıklamada, bu yıl kene vakalarının yaygın olarak görüldüğünü ve toplu barınma şartlarının insan onuruna uygun olmayan görüntülere neden olduğunu belirterek, toplu barınmanın yasaklandığını, kente gelen fındık işçilerinin toplu konaklama yapmadan çalışacakları bahçe sahiplerine yönlendirilmeleri kararı alındığını bildirmişti.

VALİ KABAN'IN AÇIKLAMASI

Öte yandan Vali Ali Kaban yaptığı yazılı açıklamada, ''hiç bir zaman Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının seyahat özgürlüğünü engellemek gibi bir lüksümüz yok' dedi.

Ordu'da 220 bin hektar fındık bahçesi bulunduğunu ve bu arazideki fındığın toplanması gerektiğini belirten Kaban, fındık işçilerine bölgede ihtiyaç olduğunu vurguladı.

''Ordu'da bir toplama kampı görünümü vermek istemediğimiz ve uygun bir yer bulamadığımız için böyle bir karar aldık'' diyen Kaban, şunları kaydetti:

''Bunun da doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Hiç bir zaman Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının seyahat özgürlüğünü engellemek gibi bir lüksümüz yok. Fındık toplamak için gelen kardeşlerimiz bizim misafirlerimizdir. Hiçbir şekilde kendilerine barınmaları konusunda bir zorluk çıkartılamaz. Ancak belli bir nizam ve intizam getirilmiştir. İşçilerin doğrudan çalışacakları bahçelere gitmeleri yönünde bir çalışmamız oldu. Gelecek yıllar daha iyi organize edilerek bu sorunun önümüzdeki yıllardan itibaren kalkacağını düşünüyorum.''

Ordu'ya girme konusunda ''seyahat'' noktasında herhangi bir sıkıntı olmadığını belirten Kaban, yapılan eleştirileri ise haksız olarak yorumladı.

AA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2008 Perşembe 04:50:55
Güncelleme :7 Ağustos 2008 Perşembe 04:51:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bülent BİÇER IP: 85.110.184.xxx Tarih : 7.08.2008 09:53:47

Vali bence birşey yapmış olmak için bu kararı verdi. Uygun yer olmadığından bahsediyor bu insanlar buraya yıllardır geliyorlardı iyi veya kötü bu insanlara valilik emniyet yardımcı oluyordu.Üç beş kuruş para kazanmak için buralara gelen bu insanları madur etmek bence insanlık ayıbı. Sonra çıkıyoruz bu insanlar neden terörün kucağına gidiyor diyoruz. Sorun o insanlar kadar onları bu teröre itenlerde suçludur... NERDE AYRIMCILIĞIN OLMADIĞI GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE? Vali bu kararıylada ses getirdi. Demekki karar amacına ulaştı..