6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Fındık maliyeti mercek altında

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, yapacakları çalışmalarla fındığın maliyet fiyatı ile ilgili tartışmaları sonlandırmak istediklerini söyledi.

Prof. Dr. Turan Karadeniz, yaptığı açıklamada, fındık bölgesi illeri gezerek fındığın maliyet fiyatının yüksek olduğu yönündeki şikayetlerle ilgili bir rapor hazırlayacaklarını belirtti.

Bu zamana kadar maliyet konusunda çok farklı rakamların ortaya konulduğunu ve bunun bütün kesimleri rahatsız ettiğini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Çalışmalarımızla fındıkta maliyet fiyatlarını güncelleyeceğiz. Maliyeti nelerin etkilediğini belirledikten sonra ortaya çıkan rakamı ortaya koyacağız. Çalışmamızın her kesim tarafından kabul göreceğine inanıyoruz" dedi.

Fındığın maliyetiyle ilgili tartışmaları sonlandırmak istediklerini kaydeden Prof. Dr. Karadeniz, "Çalışmalarımızın temelini Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) tarafından yaklaşık 20 yıl önce geliştirilen bir veri tabanı oluşturmaktadır. Bu veri tabanı üzerine çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Ülkemizin 13 ilinde fındık yetiştirilmektedir. Doğu Karadeniz'de Artvin sınırından İstanbul'a kadar olan bölgede, bu tür coğrafi dağılım içerisinde fındığın verimi, kalitesi, maliyetleri ve bununla ilgili bir arazi çalışmasını gündeme getirdik. İkinci standart bölge olan batı bölgesinde ve birinci standart bölge Doğu Karadeniz'de fındığın maliyetinde etkili olan arazi çalışmalarında bulunacağız. 'Hangi bölgede ne tür gübre kullanıyor, yabacı ot ile mücadele şekli ve maliyeti nedir?' gibi birçok anket çalışması yapılacak. Bununla beraber bir veriye ulaştıktan sonra ülkemizde rekolteye bağlı olarak fındığın maliyetini tespit etmiş olacağız" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 15:53:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?