6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Fındık pazarında neler oluyor?

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, serbest piyasada fındık fiyatının 2.5 YTL'de çakılıp kalmasının sebebinin 2005 mahsulünü piyasaya süren Fiskobirlik olduğunu söyledi.


Nejdet Gürsoy, yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 4.5 YTL'den fındık almasına, ürün bedelini 10 gün ile 30 gün arasında ödemesine rağmen serbest piyasada fındık fiyatının artmayışının sebebinin sadece ihracatçı kesimde aranmaması gerektiğini belirtti. Fındık fiyatının artmayışının altında iki sebep yattığını kaydeden Gürsoy, "Dünyada yaşanan ve Avrupa'yı olumsuz etkileyen ekonomik krizden dolayı yoğun satış yapamıyoruz. A

ncak fındık fiyatlarının artmayışının asıl sebebini ise Fiskobirlik'in piyasaya 2005 mahsulü fındık sürmesidir. Bu tablo fındığın belini bükmekte ve fiyatın artmasını engellemektedir. TMO'nun 4.5 YTL'den fındık aldığı ortamda serbest piyasada fındık fiyatının 3 YTL ve üzeri olması gerekirken, 2.5 YTL'de kalmasının ana sebebi Fiskobirlik'in eski yıllara ait mahsülü düşük fiyatla piyasaya süren tutumudur" dedi.


TMO'nun Aralık ayında 5 YTL'den fındık alacağını hatırlatan Gürsoy, Fiskobirlik'in fındık satışında bu tutumunu devam ettirmesi durumunda tablonun değişmesinin zor olacağına dikkat çekti. Gürsoy, "Fiskobirlik'te elbette ticaretini yapacak, fındığını satacak, personelinin ve üreticinin parasını ödeyecek. Bunu anlayışla karşılıyoruz. Ama eski ürün ve düşük fiyat politikası devam ederse kimse fındık fiyatının yükselmesini hayal etmesin.

Bu arada fındık fiyatları konusunda sürekli ihracatçı kesimi eleştiren ziraat odalarının, Fiskobirlik'in fındık fiyatı ve politikasını olumsuz etkileyen bu tutumuna tepki göstermemesini de hayretle karşılıyoruz" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 17:18:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?