6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Fındıkta anlaşılmayan politikalar

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındık fiyatı konusunda Avrupalı alıcıların kaygı duyması gerekirken, üreticinin kaygı duyduğunu söyledi.


Dünyanın hiçbir yerinde fındık konusunda Türkiye'de olduğu gibi alıcının değil, üreticinin kaygı duyduğu bir yerin olmadığını belirten Prof. Dr. Karadeniz, fındık fiyatlarının ihracat rakamlarını direkt etkilediğine dikkat çekti. Fındıktaki adaletsizliğin önüne geçilebilmesi için iç piyasaya göre ihracat rakamlarının belirlenmesi gerektiği dile getiren Prof. Dr. Karadeniz, şöyle konuştu:


"Fındığı 'milli bir ürün' olarak değerlendirip ülke çıkarların göz önünde bulundurularak uluslararası bir fiyat politikası oluşturulmalıdır. Aksi halde ülkemizde fındık fiyatlarını maliyetinde altına düşürerek bir fiyat oluşturmak hem üreticilerimize hem de ekonominin döviz kaybına neden olacaktır. Bunun önüne geçilebilmesi için içerideki fiyatın oluşuma bağlı olarak ihracat rakamı belirlenmelidir. Yurt içinde fiyat 7 YTL olduğunda, dışarı 9 YTL'ye satılmalıdır ki daha fazla döviz elde edilsin.

Şuan olduğu gibi fiyatlar dışarıda belirlenip, içeride ona göre fiyat uygulamalarına gidilmemelidir. Maliyetlerin üzerinde bir fiyat belirlenerek bir fiyat politikası oluşturulmalıdır. Şuan ki durum ise alıcı fiyat konusunda kaybı duyması gerekirken, üretici kaygı duymaktadır."

İha
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 16:53:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
can hekımoglu IP: 78.187.13.xxx Tarih : 11.09.2008 02:20:39

bakın ya bu iş boyle gıtmez laf degıl gerceklerı one surun yok 7 yok 8 falkan yalan fındıgı yukseltceksenız adam gıbı fıyat kurun adam gıbı fatsa huseyın hekımoglunun torunu can hekımoglu