6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Fındıkta stratejik hatalar yapılıyor

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Sabri Erdil, fındıkta stratejik hatalar yapıldığını ve bu konuda ihmal ve dar görüşlerin bulunduğunu söyledi.

DP Genel Başkan Yardımcısı Sabri Erdil, fındıkla ilgili değerlendirmelerde bulunmak için geldiği Ordu'da, Muhtarlar Derneği'ni ziyaret etti.

Erdil, Ordu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Akdeniz tarafından karşılandı. Beraberinde DP Genel İdare Kurulu Üyeleri Hakkı Yılmaz ve Süleyman Aydoğdu bulunan Erdil, fındıkla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Dış ticarette Türkiye'nin yüz akı olan fındık gibi kıymetli bir ürünün değerlendirilemediğini belirten Sabri Erdil, bu zamana kadar çok kısır bir döngünün oluştuğunu söyledi.

Türkiye'de olduğu gibi dünyanın hiçbir yerinde üretilen ürünün fiyatının aracılar tarafından belirlenmediğini anlatan Erdil, şöyle konuştu: "Böylesi bir yanlışın yapılmasını anlamak mümkün değil. Fındığı kim üretiyorsa, dağıtım kanalını da o düzenlemeli. Üreticiler nihai tüketimindeki fiyatını kendileri belirler. Dağıtım kanalındaki aracılara vermez. Dünyanın hiçbir yerinde, üretilen ürünün fiyatı aracı belirleyemez. Türkiye'deki bu tür oyunlarla her yıl fındık sezonu başında bir kaos oluşturuluyor. Bunun neticesinde fındık fiyatları dibe vurduruluyor."

Fındıkta yaşanan olumsuz ortamın asıl aktörlerinin dış güçler olduğunu belirten Erdil, sözlerini şöyle tamamladı: "Burada etkin olan aslında Türkiye'deki aktörlerde değildir. Maalesef fındığı dünyaya biz değil İtalyan, Alman ve Belçikalı brokerler pazarlıyor. Onlar baskı kurarak Türkiye'deki fındığın fiyatını belirliyor. Son yıllarda Karadeniz Bölgesi yüzde 12 göç verdi. Bu insanları iyi bir fiyat yönetimiyle bahçelerde yaşamlarını sürdürmesi sağlanamadı. Burada stratejik bir hata yapılıyor. Burada ihmal ve dar bir görüş var. Bu sektörde İtalyanlar 30 bin ton fındıkla maalesef dünya pazarını yönetiyor. Almanlar neredeyse denecek kadar az fındık üretiyor. Belçikalılar ise hiç üretmiyor. Ama dünya fiyatlarını aracılarıyla tüccarlarıyla belirliyorlar."

iha
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2008 Çarşamba 18:25:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hüseyin YANIK IP: 85.102.117.xxx Tarih : 30.07.2008 21:51:24

Sayın Sabri ERDİL hava yine puslandı deyilmi sen ilk önce demokrasiye sahip çık sivil anayasaya sahip çık son seçimlerde gördük ittifaklarınız ne oldu bende fındık üreticisiyim yansın benim fındığım on sene feda olsun yeterki sivil anayasa demokrasi olsun ondan sonra kendiliğinde fiyatlar felan çözülür siz merak etmeyin Bu güzelim ORDU ilini böğle geri bırakan anlayışların devamı olarak fındık vakti çok rica edecem sus.sizin Ordu iline yapacağınız en büyük iyilik.gölge etmemek