6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Görmeyen gözleri 40 yıldır ışık arıyor

Ordu'da görme engelli iki kardeş, 40 yıldır gözlerinin açılıp dünya güzelliklerini görebilecekleri günü bekliyor.


Merkez ilçe Kumbaşı mevkisinde ailesiyle birlikte yaşayan doğuştan görme engelli İsmail Yılmaz (40) ve kız kardeşi Arife Yılmaz (37) doktorların kesinlikle göremez demelerine rağmen içlerindeki umudu hiç zaman kaybetmedi. 28 yıl önce tedavi amaçlı gittikleri Almanya'da da kesinlikle göremeyecekleri söyleyen kardeşler büyük bir üzüntüyle Türkiye'ye geri döndü. En son 2 yıl önce annelerinin gözlüklerini takıp şakalaştıkları sırada onlar için bir umut ışığı doğdu. Tesadüfen her iki kardeşte ışığı sezebildiklerini hissettiler.Yapılan bazı denemelerden sonra iki kardeş büyük bir umutla Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne gitti. Yapılan muayenelerde kardeşlerde sarı nokta hastalığının olduğu tespit edildi. Burada, yıllarca gözlerinin açılabileceği ümidiyle yaşayan kardeşlere Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İhsan Öge, Amerika'da geliştirilen yeni bir tedavi yöntemiyle görebileceklerini müjdeledi. Ancak tedavi yöntemin henüz patentinin alınmadığı ve kısa süre sonra uygulamaya geçeceği söylendi.

Yılmaz kardeşler, en son Amerika'da, bu hastalığın tedavisinde yakın mesafede üç boyutlu görüntülerin görülebileceğini duyunca dünyalar onların oldu. Ancak bu kez de maddi imkansızlar nedeniyle tedavilerini takip edemediler. Şuan çaresizlikle hayırsever vatandaşlardan gelecek yardım bekleyen kardeşler 40 yıldır bekledikleri ışığı görmek istiyor.


Hiçbir zaman ümidini kaybetmediğini belirten İsmail Yılmaz, "Ne kadar göremezsin deseler de hiçbir zaman ümidimi kesmedim. Halende ümitli yaşamaya devam ediyorum. Daha önce görebileceğimi söylediler. Şuan tam teşekküllü bir hastanede tekrar incelenmek istiyorum" dedi.


İlk görebileceğini duyduğunda tarifi mümkün olmayan bir sevinç yaşadığını ifade eden İsmail Yılmaz,"Görmeniz için umut var dediklerinde gerçekten çok mutlu oldum. Görmek nasıl bir şey onu çok merak ediyorum. Çevre nasıl, doğa nasıl onları bilmek istiyorum. 2 yaşındaki bebek gibi her şeyi yeniden öğreneceğiz diye düşündüm. Bu konuda gerçekten geçmişte çok söz veren olmuştu. Kimse sözünü yerine getirmedi. Bu konuda hayırsever vatandaşlardan yardım bekliyoruz. Çünkü Dünya Göz Hastanesi'nde sadece bir incelemenin bin dolardan başladığını söylüyorlar. Yeşil kartımız olduğu için buralara gidemiyoruz" diye konuştu.


Bu süre içerisinde evlenip ayrılan ve iki erkek çocuğu bulunan İsmail Yılmaz,"Çocuklarım doğdu görmedim. Çocuklarım okula gitti görmedim. Üniversiteye gittiler göremedim. En çok onları görmek istiyorum. Sonra bütün ailemi çevreyi tanımak isterdim. Ben aynı zamanda müzisyenlik yapıyorum. Bu halde iki çocuk okuttum. Şuan büyük olan Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği'ni okuyor. Gerçekten görebilsem de onlara daha çok destek olabilsem. Şuan onları okutmakta oldukça zorlanıyorum. Görsem de onlara gerçekten babalık yapabilsem" şeklinde konuştu.


Evde tek eğlencesi daktilosuyla görmeden şiirler yazmak olan Arife Yılmaz, "Önce ailemi tanımak isterdim. Ailemi, yeğenlerimi, dünyanın güzelliklerini görmek isterdim" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 13:21:10
Güncelleme :30 Eylül 2008 Salı 16:45:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?