6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Hayvansal üretimin yarısı arıcılıktan

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Ordu'da hayvansal üretimin yüzde 47'sinin arıcılıkla elde edildiğini açıkladı.


Feyzullah Konak yaptığı açıklamada, arıcılık enstitüsünün faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Ordu'nun hem il hem de dünya arıcılığında büyük yeri olduğunu ifade eden Konak, Ordu'da yaklaşık 500 köyde 350 bin arı kovanı bulunduğunu ve 10 bin ton civarında bal üretimi gerçekleştiğini kaydetti. Bu üretimin il ekonomisine sağlayacağını katkının tartışılamayacak kadar büyük olduğunu belirten Konak, "Bu üretim ilimiz ekonomisindeki payı büyüktür. Elimizdeki hayvansan ürünlerin ürün payları içerisinde arıcılıkla elde edilen ürünler toplam hayvansal üretimin yarısını teşkil etmektedir" dedi.


Böyle bir coğrafyada arıcılık enstitüsünün Ordu'da bulunmasının önemli bir ayrıcalık olduğunu ifade eden Konak, enstitü faaliyetleriyle ilgili şu bilgileri verdi: "Enstitümüz şuan itibariyle 6 projeyi tamamlamış 4 proje ile ilgili çalışmaları devam ettirmektedir. Öncelikle enstitümüzün ülkesel arıcılık projesi ile arıcı birlikleri kurulmuştur. Bu proje kapsamında arıcılara teşvik verilmesi sağlanmıştır. Arıcılık kayıt sistemine de bu proje ile geçilmiştir. Gezginci arıcıların daha rahat arıcılık yapması açısından mobil sistemler kurulmuştur. Enstitümüzün kurulduğundan bu yana 20 bin civarında ana arı üretimi, 5 bin civarında oğul arı üretimi, 250 kilogram polen üretimi sağlanmıştır. Yine atölyemizde 2 bin 500 civarında kovan imalatı yapımının yanı sıra 3 bin 500 ton civarında bal üretimi gerçekleştirildi."

İha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 15:46:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?