6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Horlak Projesi iptal edildi

Ordu Valisi Ali Kaban, toplam 51 köye cazibeli içme suyu sağlayacağı düşüncesiyle 2004 yılında yatırım programına alınan ancak bugüne kadar bir çalışma yapılmayan Horlak İçme Suyu Projesi'nin rasyonel özelliğini kaybettiğini ve iptal edildiğini açıkladı.

Göreve başladığından bu yana Çambaşı Horlak İçme suyu Projesiyle ilgili haberler yayınlandığını, ayrıca siyasi yetkililer üzerinden kamuoyu oluşturulmaya çalışıldığının gözlendiğini belirten Vali Kaban, projenin gündeme getirildiği 2000'li yıllarda belirlenen 51 köyün su yetersizliği yaşadığını, bunu önlemek için projeye destek verildiğini söyledi.

Ancak Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü'nün 5302 sayılı kanunla kapatılarak, İl Özel İdarelerine bağlanmasıyla projenin İl Özel İdare bütçesinden karşılanmasında
ekonomik zorluk doğduğunu, daha sonra devreye giren KÖYDES Projesiyle 2005-2008 yılları arasında merkez ve ilçelere aktarılan ödenekle proje kapsamındaki 51 köyden 31'ine terfili ve cazibeli içme suyu tesisleri yapıldığını, köylerdeki 113 üniteye malzeme desteği de sağlanarak su ihtiyacının çözüme kavuşturulduğunu anlattı.

Vali Kaban, projeye dahil 51 köyden halen 11 köyün susuz görüldüğünü belirterek şöyle konuştu: "Bunlardan bir kısmının KÖYDES, bir kısmının da İl Özel İdaresi programlarından 2008 yılında içme suyu sorunu çözüme kavuşturulacaktır."

Horlak İçme Suyu Projesi'nin hazırlandığı dönemde, su kaynağının debisinin saniyede 103 litre olarak ölçüldüğünü, 2006 yılında İl Özel idare teknik elemanlarınca yapılan debi ölçümünde ise debinin saniyede 82 litreye düştüğünü, 2007 yılında İller Bankası teknik elamanlarınca yapılan debi ölçümlerinde ise debinin saniyede 70 litre olarak ölçüldüğünü söyledi. Vali Kaban, bu durumda proje kaynak debisinin üç yıl çerisinde yüzde 30 oranında azaldığının gözlendiğine dikkat çekti.

Vali Kaban, açıklamasında, projenin uygulanması planlanan 51 köyde Adrese Dayalı Nüfus Kayıtlarına göre sudan yararlanacak toplam kişi sayısının da 25 binden 22 bine düştüğünü söyledi. Belirtilen değişken sebeplere bağlı köylerde yapılan ve yapılmakta olan yeni yatırımlar dikkate alındığında Çambaşı Horlak Grubu İçme Suyu Projesi'nin ekonomik ve rasyonel olma özelliğini kaybettiğini anlatan Kaban, "Bu nedenle İl Genel Meclisi'nin 02.11.2007 tarihli ve 2007/157 sayılı kararı ile proje iptal edilerek, uygulanmasından vazgeçilmesine karar verilmiştir" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 17:20:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?