7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Isı yalıtımına dikkat

Ordu Mimarlar Odası Başkanı Mehmet Özçelik, standartlara uygun ve kaliteli ürünlerle yapılacak ısı yalıtımının yüzde 50 oranında enerji tasarrufu sağlayacağını belirtti.

Özellikle son dönemde enerji fiyatlarında yaşanan artışla beraber tasarrufun çok daha fazla gündeme geldiğini belirten Özçelik, enerji tüketiminin azaltılması ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Devletinde ısı yalıtımıyla ilgili eksikleri görerek ısı yalıtım yönetmeliği hazırladığını ifade eden Özçelik, "2008 yılında çıkarılan ve resmi gazetede yayımlanan ısı yalıtım yönetmeliği hazırladı. Bu yönelik 1983 yılında ilk olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından çıkartılmıştı. 2004 yılında tekrar çıkarılan bir yönetmelikte değişiklikler yaşandı. Son olarak enerjiye büyük miktarda para aktaran ülkemiz bunun için yeni bir yönetmelik hazırladı. Son yönetmelikle beraber yeni binalarda ısı yalıtımı uygulamalarının zorunlu hale gelecek" dedi.

Yalıtımın hem doğa hem de enerji tüketiminin azalması bakımından önemli olduğunu vurgulayan Çelik, "Binalardaki ısı kaybının yüzde 40'ı dış duvar, yüzde 30'u pencere, yüzde 17'si dış kapılar, yüzde 7'si çatı ve yüzde 6'sı da zeminden kaynaklanıyor. Yalıtım sayesinde yüzde 50'ye varan yakıt tasarrufu sağlanabiliyor. Son yönetmeliğin uygulamaya geçmesiyle enerjideki büyük israf sona erecek. Bunun yanı sıra petrol, doğalgaz ve kömür gibi yenilenemez enerji kaynaklarının tüketilmesi ve çevreye zararlı maddelerin miktarı azalacak. Şu çok iyi bilinmelidir ki, standartlara uygun ve kaliteli ürünlerle yapılan ısı yalıtımı uygulamalarıyla binalarda yarı yarıya enerji tasarrufu sağlayacaktır. Yalıtımsız binalardan boşuna havaya savrulan enerji ise hem ülke ekonomisi hem de çevre açısından göz ardı edilemeyecek kadar değerlidir" diye konuştu.

Türkiye'de de yeni binalarda ısı yalıtımı uygulamalarının zorunlu hale geldiğini ancak bunun bilincin henüz yerleşmediğini ifadeden Özçelik, şunları söyledi: "Isı yalıtımı bilinci hala tam olarak oluşmadığı için yalıtım maliyeti zarar olarak görülüyor. Getireceği yararlar düşünülmüyor. Oysa ısı yalıtımın getirdiği maliyetin payı, bir binanın toplam maliyeti içinde yüzde 4-5 arasında değişiyor ve sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini amorti ediyor. Bu maliyet, temiz ve yaşanabilir bir çevrede
yaşama şansımızın artması karşısında çok önemsiz kalıyor."

iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2008 Cumartesi 15:13:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?