6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

İzinsiz ev yapanlara rekor ceza

Ordu'nun cazibeli turizm alanları arasında bulunan Perşembe ilçesi kıyı şeridinde Kıyı Kanunu ile İmar Kanunu’na aykırı inşaat, ruhsatsız yapı ve kayıkçı çekeği yaptığı belirlenen 18 kişiye 183 bin YTL para cezası kesildi.


İl Özel İdare Genel Sekreterliği'nden edinilen bilgiye göre, turizm alanı açısından en cazibeli bölgelerin arasında bulunan Perşembe ile Bolaman arasında kanunlara aykırı yapı ve inşaatların denetimi arttırıldı.

Yılbaşından bu yana yapılan denetimlerde daha çok en güzel kıyı ve kumsalların bulunduğu Çaytepe, Okçulu, Kovanlı, Saraytepe bölgelerinde bulunan Kıyı ve İmar Kanunlarına aykırı yapı ve inşaatlar hakkında işlem yapıldı. Yapılan denetimlerde Kıyı Kanunu’na aykırı inşaat yapan 12, İmar Kanunu’na aykırı inşaat yapan 2, ruhsatsız çatı katı yapan 2 ve kaçak kayıkçı çekeği yapan 2 kişi olmak üzere toplam 18 kişi hakkında işlem gerçekleştirildi. Bu kişilerin inşaat ve yapıları hakkında yıkım kararı alınırken, sadece bir tanesinin yıkımı gerçekleşti. Diğer inşaatlar için kaymakamlığa yıkım kararı ile ilgili yazılar gönderildi.


Bu denetimlerde, Kıyı Kanunu’na aykırı inşaat yapan 12 kişiye toplam 90 bin YTL ceza kesildi. Kaçak kayıkçı çekeği yapan 2 kişiye toplam bin 814, ruhsatsız çatı katı yapanlara ise bin 814 YTL ceza kesildi. Bu arada Kökenli köyünde imar kanununa aykırı inşaat yapan 2 kişiye ise 45 bin YTL'den toplam 90 bin YTL ceza uygulandı. Yetkililer, turizm ve köylük alanlarda doğanın görünümünü bozan Kıyı Ve İmar Kanunlarına aykırı yapılara karşı denetimleri artırdıklarını belirttiler.


KIYI KANUNU NE DİYOR
Sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını tespit etmek amacıyla düzenlenen 3621 sayılı Kıyı Kanunu’na göre, kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunuyor. Kıyıların herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olduğu belirtilen kanunda, "Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyıda ve sahil şeridinde planlama ve uygulama yapılabilmesi için kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur" deniliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2008 Çarşamba 12:16:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?