6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Karadeniz fındık fiyatını bekliyor

Karadeniz'de 8 milyon insanının geçim kaynağı özelliğini teşkil eden fındıkta üreticileri fiyat beklentisi sardı.

Fındık hasadının başladığı Karadeniz'in sahil bölgelerinde üreticiler dört gözle fındık fiyatını bekliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) kanalıyla 3 yıldır alım yapan hükümetin bu yıl fındığa iyi fiyat vereceğini düşünün üreticiler, 6 YTL fiyat istedi.

Ordu'nun Eskipazar köyünden Yahya Uyanık (65), fındık fiyatının bu yıl 6 veya 6.5 YTL olması gerektiğini söyledi. Tek geçim kaynaklarının fındık olduğunu dile getiren Yahya Uyanık, "Hükümetimizin bölge insanının duygularına ve beklentilerine tercüman olacağına inanıyorum" dedi.

Durdiye Fazla (55) adlı üretici ise fiyatın 6 veya 7 YTL arasında olması gerektiğini belirtti. Fındığın çok uğraş isteyen bir ürün olduğuna dikkat çeken Durdiye Fazla, "Fındığın yıl boyunca bakımı, gübresi, ilacı derken işçi ücretleri hayli fazla. Bu kadar emeğe ancak bu fiyat verilmelidir" diye konuştu. Hülya Aytekin (38) ise, Karadeniz'in sürekli göç veren bölge olduğunu belirterek, "Eğer bu yıl fındığa iyi fiyat verilmezse bölgeden göçler artar. Bu kadar insan nereye gidecek. Gidecek yerimiz bile yok"
şeklinde konuştu.

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkan Yardımcısı Onur Şahin, fındık fiyatının bir an önce açıklanması gerektiğini söyledi. 1950'li yıllardan bu yana devletin fındık alımı yaptığını ifade eden Şahin, bugüne kadar fiyatların hasat dönemi başlamadan açıklanmasına rağmen bu yıl hala açıklanmamasına anlam veremediklerini belirtti.

Fındığa iyi fiyat verilmesi gerektiğine dikkat çeken Onur Şahin, "Unutulmasın ki, yeni nüfus verileri dikkate alındığında bölgedeki illerde milletvekili sayıları düştü. Bu durumda bölgenin sürekli göç verdiği ortaya çıkıyor. Hükümet bu sosyal yapıyı da dikkate alarak fiyat açıklamalıdır. Ancak 15-20 Ağustos tarihleri arasında açıklanacağı şeklinde spekülasyonlar var. Fiyat geç açıklanırsa TMO piyasaya geç girecek ve bunun fındık fiyatına da piyasasına da bir faydası olmayacaktır. Kaldı ki hükümetin önünde engel kalmadı. Kapatma davası vardı, geçti. Meclis tatile girdi, ayrıca 250 bin tonluk depo hazırladıklarını söylediler. Bu durumda fiyatın açıklanması için beklenmesine mana veremiyoruz" açıklamasında bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2008 Çarşamba 17:55:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?