6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Karadeniz tersane havzası oluyor

Emekli Deniz Yüzbaşı, eski Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü ve Ordu Üniversitesi (ODÜ) Gemi Makinaları Bölümü Öğretim Görevlisi Özcan Gürsoy, Karadeniz Bölgesi'nin gelecekte Türkiye, hatta dünyanın tersanecilik havzası olmaya aday olduğunu söyledi.

Türkiye'de gemi inşa sanayisinin son yıllarda altın çağını yaşadığını, 2000'li yılların başlarında yarı kapasiteyle çalışan tersanelerin bugün tam kapasiteyle çalışarak 2012-2013 yıllarına kadar 4-5 yıllık siparişlerini bile aldığını belirten Gürsoy, tersanelerin 2002 yılında yılda 550 bin DWT olan kapasitesinin yılda 1.8 milyon DWT'a ulaştığını kaydetti.

Bu sonucun Türkiye'yi 6 yıl önce bulunduğu 20. sıralardan bugün dünyada 8. sıraya taşıdığını vurgulayan Gürsoy, gemi siparişleri ve doluluk oranında
dünya sıralamasında artık ilk 4'e girmenin hesaplarının yapıldığını kaydetti.

Yeni gemi inşası ve onarımının Türkiye'ye yılda 4-5 milyar dolar döviz girdisi sağladığına dikkat çeken Gürsoy, 2015'li yıllarda bu rakamın 15 milyar doları bulabileceğini söyledi. Gürsoy, sektördeki istihdam kapasitesinin de arttığını vurgulayarak, halen tersanelerde 30 bin kişinin çalıştığını, dolaylı olarak gemi inşa sektöründe 100 binden fazla kişinin istihdam edildiğini bildirdi.

"KARADENİZ, TERSANE HAVZASI OLMAYA ADAY"
Bütün bu çalışmalar içinde Karadeniz Bölgesi'nin gelecekte Türkiye'nin, hatta dünyanın tersaneler havzası olacağını belirten Gürsoy, şöyle konuştu:

"Karadeniz Bölgesi gelecekte Türkiye, hatta dünyanın bir tersanecilik havzası olmaya adaydır. Bu kapsamda Karadeniz kıyılarında Rize'den Sakarya'ya kadar 40'dan fazla tersane, tekne imal ve çekek yerini faaliyete geçirmek üzere ülkemizin belli başlı armatörlük firmaları faaliyetlerini hızlandırmıştır. Bölgenin en önemli sorunu olan işsizliğin çözümünde bu projeler hayati önemdedir. Örnek olarak Ünye'de 2005 yılı başlarında faaliyete başlayan Karadeniz Gemi İnşa Sanayi, 600 civarında çalışanıyla bölge ekonomisi ve istihdamına çok önemli katkıda bulunmaktadır. Fatsa'da da tersane çalışmaları devam etmektedir. Burası da bir o kadar işsize iş imkanı sağlayacaktır. Gülyalı bölgesinde proje çalışmaları devam eden iki tersane de faaliyete geçtiğinde yöre ekonomisine önemli katkıları olacaktır. Ancak burada karşılaşılan bürokratik sorunlar yatırımın gerçekleşmesini geciktirmektedir."

iha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2008 Pazartesi 19:13:17
Güncelleme :10 Mart 2008 Pazartesi 19:18:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kemal OĞURLU IP: 88.255.104.xxx Tarih : 11.03.2008 08:20:49

İşte ülkemize kazandırılacak en güzel döviz girdi alanı bu ,fakat geç kalınmış olsa bile dört elle sarılmamız gerekenbir iş sahası bu . bu işi yaparken unutmamamız gereken en önemli konu ,çevreye ve özellikle denizimize sahip çıkmamız gerektiğini unutmamak .