7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Karadenizli önce temizlik diyor

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sebze tüketim alışkanlıklarının belirlenmesine yönelik yapılan ankette, tüketicilerin temizliğe ucuzluktan daha çok önem verdiği belirlendi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkilerine Bölümü Öğretim Üyeleri koordinatörlüğünde yapılan anket sonuçlarına göre, satın alınan sebzelerde ilk aranan özellik temizlik olarak ortaya çıktı. Bunu tazelik ve mevsiminde olma izlerken temizliği 120 kişi ilk tercih olarak belirledi.

Ondan sonra 43 kişi tazeliği birinci tercih olarak dikkate alırken, renkli ve albenili olma ankete katılan kişiler tarafından büyük oranda tercih edilmedi. Katılımcılardan 153 kişi 'albeni o kadar önemli değil' derken, 117 kişi renkli oluşunu dikkate almadı. 13 kişi ucuzluğun kendisi için birinci öncelikte geldiğini söylerken, temizlik ve tazelik sadece 4'er kişi tarafından dikkate alınmadı.

Yine anket sonuçlarına göre, gelir grubuna göre tercih edilen sebzeler çoğunlukla domates, hıyar, patlıcan, karalahana, biber olarak belirlendi. En düşük gelirden en yüksek gelire doğru gelindiğinde sebzeler bazında artmalar ve azalmaların tespit edildiği anket sonuçlarında şu bilgilere yer verildi: "Gelir grubu 0-250 YTL olan bireylerde domates tüketimi oranı yüzde 1.8, tüketim miktarı 7 kg olarak gözükmektedir. Ispanak tüketim oranı yüzde 3.1, tüketim miktarı 3 kg olarak görülmektedir. Gelir grubu 251-500 YTL olan bireyler karalahana tüketim oranı yüzde 24.4, domates yüzde 20 olarak gözükmekte, tüketim miktarları sırasıyla 50 kg ve 76 kg olarak görülmektedir. Gelir grubu 501-750YTL olan bireyler tüketim miktarı bakımından 140.5 kg ile domates ve oran bakımından yüzde 37'ye denk gelmektedir. Gelir grubu 751 YTL ve üzeri olan bireyler tüketim miktarı 156 kg ile domates tüketim oranı bakımından yüzde 41'e denk gelmektedir."

iha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 18:46:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?