6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Karga Tepesi korumaya alınıyor

Ordu Valiliği, dünyanın başka hiç bir yerinde bulunmayan çiçek türlerinin ve tatlı su midyelerin yetiştiği Perşembe Yaylası Karga Tepesi'nin 'Tabiatı koruma alanı' olarak belirlenmesi için çalışma başlaştı.


Merkeze 124 kilometre uzaklıkta bulunan ve bin 350 rakımlı eşine az rastlanan manzaraya sahip Perşembe Yaylası'nın korunması amacıyla başlatılan projeyle Ordu Valisi Ali Kaban yakından ilgileniyor. Perşembe Yaylası'nın korunması konusunda bizzat kendisinin ilgilendiğini belirten Vali Kaban, "Biz buraları korumazsak nereleri koruyacağız" dedi. Perşembe Yaylası'na bizzat giderek koruma alanı sınırlarını belirleyeceğini belirten Vali Kaban, "Bu yayla, benim en çok hoşuma giden projelerin başında geliyor. Ancak bugüne kadar çok fazla konuşulmadı. Söz konusu yayla çok yakında tabiatı koruma alanı olarak ilan edilecek. Bizzat kendim giderek koruma alanını belirleyeceğim. Mümkün olduğunca da geniş belirleyeceğim. Çünkü bu alanı ne kadar geniş tutarsak, buradaki mendereslerini o kadar korumuş oluruz" diye konuştu.


"YAYLADA YAPILAŞMA YASAK"
Özellikle yayla içerisinde bulunan ve dünyanın başka hiç bir yerinde bulunmayan çiçek türleri ve tatlı su midyelerinin korunmasını sağlayacaklarını ifade eden Vali Kaban, ayrıca, Karga Tepesi'ne otel yapılmasına izin vermeyeceklerini kaydetti. Vali Kaban, "Burası dünya kültür mirası gibi dünyanın tabiat mirasıdır. Bu kadar yükseklikte tatlı suda, dünyanın hiç bir yerinde olmayan tatlı su midyesi ve oraya özgü balıklar yetişiyor. Özelikle Karga tepesinde dünyanın hiç bir yerinde bulunmayan çiçek türleri var. Biz bunları korumayacağız da neyi koruyacağız? 'Perşembe Yaylası'nda daha önce TOKİ evleri yerinde miydi, değil miydi' tartışmaları yaşandı. Gittik baktık, vatandaş ne diyor? Sonuç olarak herkesin ortak görüşüyle evlerin 200 metre yukarıya yapılmasına karar verdik. Şimdi de Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ile koruma alanı yapılması için hazırlıklar yapıyoruz. Burası dünya ile paylaşacağımız bir yer olacak. Karga Tepesi'ne otel yapılmasıyla ilgili bir talep geldi. Bu konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşeceğim. Buraya otel falan olmaz. Yapılacaksa 2 kilometre geriye yapılsın. Karga Tepesi gibi epidemik türlerin olduğu yeri otel yapıp niye öldürelim. Dünyada bir Karga tepesi daha yok. Perşembe Belediyesi'ne konuyla ilgili plan hazırlayalım dediğimde, 'kesinlikle yapılacak malzeme dahil her şeye müdahil olurum' dedim. Ben burada kimseye kafasına göre bir şey yaptırmam" şeklinde konuştu.


Karga Tepesi gibi Melet havzasının da korunacak ender yerlerden olduğunu ifade eden Vali Kaban, şöyle konuştu: " 'Melet havzasında daha önce bir koruma birliği oluşturalım' dedim. Neden? Melet havzası hem suyumuzun kaynağı hem de dünyada bazı epidemiklerin olduğu nadir bir yer. Bu alanı da koruyacağız. Çünkü mecburuz. Buralara kesinlikle dokunulamaz. Ancak bu konuda acele etmeliyiz. Bu konuda Sivas'tan çok fazla bir şey beklemiyoruz. Çünkü Sivas sadece suyun kaynağının bulunması nedeniyle önemli. Ancak suyun kirletilmesi konusunda ilin valisiyle telefon görüşmeleri yaptım. Bir araya gelinerek görüşülebileceğini söyledi. Bu konuyu asıl sıkıştırması gerekenler sivil insiyatiflerdir. Çünkü ve bunu sivil insiyatiflerinin uygulayarak onları başarısı olarak göstermek istiyorum."

İha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 15:18:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İSKENDER DUMAN IP: 88.234.20.xxx Tarih : 21.10.2008 17:43:45

Sayın Valimizi çalışmalarından dolayı tebrik ediyoruz. Nihayet Ordu'muzun doğal ve kültürel değerlerine sahip çıkmayı ilke edinmiş birileri il yönetimine geldi. Umarım bundan evvelki yöneticilerimiz gibi söyledikleri sözde kalmazda icraata dökülür. Hakikaten; Melet Havzası, Perşembe yaylası, Çambaşı Yaylası korunması gereken yerler. Ama Ordu'muzun birinci avantajı bence tüm karadenizde kent kültürünün en fazla olduğu yerdir. Öncelikli olarak burdan başlayıp önce şehrimizi biraz daha işlerilere taşırsak; Teleferik, boztepe, hotel yatırımları, Etnoğrafya ve arkeoloji müzeleri ve kültür merkezi gibi projelerle desteklersek bu güzel ilimizi ondan sonrası daha hızlı gelişir diye düşünüyorum. SAYGILARIMLA