6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Kilise levhası tartışması

Aydınlar Ocağı Ordu Şube Başkanı Av. Tevfik Karabulut, 1853 yılında yörede yerleşik Rum vatandaşların ibadetlerini yerine getirmesi amacıyla inşa edilen ve bugün kültür merkezi olarak kullanılan tarihi kilisenin kapısında bulunan İngilizce levhaya tepki gösterdi.

Levhada 'kilisenin Ordu'da yaşayan Yunan asıllı Hıristiyanlar tarafından yapıldığı' iddialarına tepki gösteren Av. Karabulut, "Tarihin hiç bir döneminde bu bölgede Yunan asıllı vatandaş yaşamamıştır" dedi.

Yaklaşık 160 yıl önce yörede yerleşik Rum vatandaşların ibadetlerini yerine getirme amacıyla inşa edilen, yıllarca cezaevi olarak kullanıldıktan sonra bir süre atıl kalan ve 2000 yılında Kültür Merkezi haline dönüştürülen tarihi kilisenin kapısına Türkçe ve İngilizce tanıtım levhaları konuldu.

Levhanın İngilizce bölümünde 'kilisenin 1853 yılında yörede yerleşik Yunan asıllı vatandaşlar tarafından yapıldığı' bilgisine yer verildi. Bugüne kadar yörede sadece Rum ve Ermeni vatandaşların yaşadığı bilinmesine rağmen tanıtım levhalarında özellikle 'Greek' Yunan asıllı vatandaşların yaşadığının belirtilmesi tepki topladı. Türkçe tanıtım yazısında ise kilisenin Rumlar tarafından yapıldığı bilgisi sunuldu.

Aydınlar Ocağı Ordu Şube Başkanı Av. Tevfik Karabulut, dünyaya kendimizi anlatmaya çalıştığımız bir dönemde bu tür yanlışlarla 'ayağımıza kurşun sıktığımızı' dile getirdi. Tanıtım levhasındaki bilgilerin 'içler acısı' olduğunu belirten Karabulut, "Herkes bilmelidir ki tarihin hiç bir döneminde bu bölgede Grek yani Yunan asıllı vatandaşlar yaşamamıştır.

Eğer bu ifadeyle geçmişte burada yaşayan Rum vatandaşlar kastedilmek isteniyorsa bu açık bir gafletten başka bir şey değildir. Zira Pontuslu olarak da ifade edilen Karadeniz'in eski yerli halklarından olan Hıristiyan vatandaşların Grek veya Yunan milletiyle hiç bir ilgisi bulunmamaktadır. Bunlar bu bölgenin eski yerli halklarıdır. Bütün bu gerçeklere rağmen bu tür yanlışların yapılması anlaşılabilir değildir. Kaldı ki bu tür beyanlar buralarda hak iddia eden dış çevrelere koz vermekten başka bir işe yaramayacaktır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 00:31:36
Güncelleme :23 Aralık 2008 Salı 00:43:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?