6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Kışın habercisi Vargitler açtı

Karadeniz'in yaylalarında kışın habercisi olarak adlandırılan çiçekler açmaya başladı.

Yörede kimi zaman 'döngeri', kimi zaman "vargit", "yıkılgit", kimi zaman "güzgülü" gibi birden çok ve birbirinden farklı isim taşıyan ve her sene güz aylarında açan çiçekler, bu sene de yüzünü gösterdi.
Bir tür laleye benzeyen, yerden 15-20 santim uzunluğunda, sapının üzerinde lale gibi mor beyaz yaprakları olan çiçeğe, Karadeniz'in batısından doğusuna kadar hepsinin anlamı bir olan ama söylenişleri farklı pek çok isim veriliyor.

Bazı kaynaklarda güz gülü olarak adlandırılan çiçeğe yörede daha çok 'döngeri' kimi zaman 'yıkılgit' kimi zaman 'camburt' gibi isimler de konulabiliyor. Yaylaların sürekli sakinleri her sene sonbaharda açan çiçeğin isimlerinin yazı geçirmek için yaylaya çıkanlara 'artık kış geliyor kara soğuğa yakalanmadan geri dön ya da çadırını yık ve artık git çünkü kış artık çok yakın' anlamında mesaj verdiğini ifade ediyor. Yörede yaylaların kalıcı sakinleri, sonbaharda bütün yapraklar sararıp solarken taptaze açan çiçekleri görmenin kendilerine huzur ve mutluluk verdiğini belirterek, çiçeğinin tanıtımının yapılarak, yerli yabancı turistlerin ilgisine sunulmasını istiyor.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 11:31:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?