7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Kivi fındığa alternatif olamaz

Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali İslam, kivinin fındığa alternatif olamayacağını, ancak sadece ürün çeşidi olabileceğini söyledi.

Karadeniz'de özellikle sahil bölgede kiviyi alternatif ürün olarak görmediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Ali İslam, "Çünkü fındık bizim her şeyimizdir. Hem bizim en önemli gelir kaynağımızdır hem de ülkemiz açısından stratejik önem taşıyan bir üründür. Kivi üretiminde bölgemizde 3-5 kilometre içeriye kadar yani 0-250 rakıma kadar olan yerler aklımıza gelmektedir. Biz fındığın alternatifi olmaz diyoruz ürün çeşitliliği olur diyoruz" dedi.

Her ne kadar 'kivi fındıktan 3-4 kat daha iyi gelir getirir' denirse de, kivi ile fındığın üretim şeklinin birbirinden çok farklı olduğunu ifade eden İslam, "Kivi üretiminde 3 sac ayağından bahsederiz. Budama, sulama gübreleme. Bunların birisi eksik olduğu zaman kividen verim alınamaz. Kiviyi normalden büyük veya çok küçük olursa pazarda sıkıntı yaşanır. Bölgemizde kiviye hızlı bir ilgi var. Gün geçtikçe artıyor, ancak yetiştirme teknikleri bilinmiyor. Kiviye bu zamana kadar fındık gibi kolay yetiştirme
tarzıyla bakıldı. Böyle bakıldığı için bazı bahçeler kaliteden uzak. Ama üreticilerimiz kiviyi doğal haline bırakıldığı zaman verim alınamayacağının farkına vardı" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2008 Pazar 15:15:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?