6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Kıyı kanununa aykırı binalar yıkılıyor

Karadeniz'de doğal alanlarda bulunan ve kıyı kanununa aykırı ruhsatsız binaların yıkımına ilk olarak Ordu'dan başlandı. Ordu'da cazibeli turizm alanları arasında bulunan Perşembe ilçesi kıyı şeridinde 3 katlı villa tipi ruhsatsız bir ev Özel İdare Genel Sekreterliği ekipleri tarafından yıkıldı.

Turizm alanı açısından en cazibeli bölgelerin arasında bulunan Perşembe ile Bolaman arasında kanunlara aykırı yapı ve inşaatların denetimi arttırıldı. Yılbaşından bu yana yapılan denetimlerde daha çok en güzel kıyı ve kumsalların bulunduğu Çaytepe, Okçulu, Kovanlı, Saraytepe bölgelerinde bulunan Kıyı ve İmar Kanunlarına aykırı yapı ve inşaatlar hakkında işlem yapıldı.

Yapılan denetimlerde Kıyı Kanunu'na aykırı inşaat yapan 12, İmar Kanunu'na aykırı inşaat yapan 2, ruhsatsız çatı katı yapan 2 ve kaçak kayıkçı çekeği yapan 2 kişi olmak üzere toplam 18 kişi hakkında işlem gerçekleştirildi. Perşembe ilçesi Çaytepe köyü Yason mevkisinde kıyı kanununa aykırı inşa edilen ve ruhsatsız olduğu belirlenen Ahmet Demirbaş'a ait 3 katlı villa tipi betonarme bina, 3621 sayılı kıyı kanununa aykırı bulunarak İl Encümeninin aldığı karar ile yıkıldı. İl Özel İdare Genel Sekreterliğine ait bir dozer tarafından gerçekleştirilen yıkım bir saat sürdü.

Yetkililer, turizm ve köylük alanlarda doğanın görünümünü bozan Kıyı Ve İmar Kanunlarına aykırı yapılara karşı denetimleri artırdıklarını belirttiler. Özellikle kıyıda kaçak olarak yapılmış binalarla ilgili alınan yıkım kararlarının kademeli olarak devam ettirileceğini belirten yetkililer, belediye ve mücavir alan sınırları dışında yapı yapmayı planlayan mülk sahiplerinin mağdur duruma düşmemeleri için bina yapmadan önce ruhsat işlemlerini tamamlamaları gerektiğini kaydettiler.

KIYI KANUNU NE DİYOR
Sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını tespit etmek amacıyla düzenlenen 3621 sayılı Kıyı Kanunu'na göre, kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunuyor. Kıyıların herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olduğu belirtilen kanunda, "Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyıda ve sahil şeridinde planlama ve uygulama yapılabilmesi için kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur" deniliyor.

iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2008 Cumartesi 15:12:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?