7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Küresel ısınmayla mücadele

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfının (TEMA) küresel ısınmayla mücadele projesi kapsamında bisikletle dünya turuna çıkan Gizem Altın ve ABD'li eşi Bryan Nance, Karadeniz'e ulaştılar. 

Hollanda'nın Amsterdam kentinden yola çıkan ve 16 ay boyunca 25 bin kilometre pedal çevirerek 15 ülkeyi geçip Avustralya'nın Sidney kentinde turlarını noktalamayı hedefleyen Gizem Altın ve Bryan Nance'i Ordu'da TEMA üyeleri ve bisiklet sevdalıları karşıladı. Ordu'da bir gece konakladıktan sonra yollarına devam edeceklerini belirten Gizem Altın, insanlığın artık bisikleti fark etmesi gerektiğini söyledi. Tüm dünyada motorlu taşıtların küresel ısınmaya sebep olan sera gazının yüzde 13'ünü oluşturduğunu, bu oranın gelişmekte olan ülkelerde artan özel araba kullanımı nedeniyle gittikçe arttığını belirten Altın, "Örneğin her gün sadece İstanbul trafiğine tam 500 araba ekleniyor. Sadece İstanbul'da trafiğin yol açtığı işgücü ve benzin kaybı 1.5 milyar doları buluyor. Özel arabaların yaygınlaşması aynı zamanda hava ve ses kirliliği, trafik, park sorunu ve yeşil alanların yol yapımı için tahribine yol açıyor. Her yere arabayla gitmenin yol açtığı hareketsizlik, kalp hastalıklarının ve obezitenin artmasına sebep oluyor. Avrupa ülkeleri, trafiğin insan sağlığı ve çevre üzerinde bıraktığı zararı azaltmak amacıyla bisiklet yolları ve parkları yapımına büyük önem veriyor hatta bu amaçla Avrupa Komisyonu bir bisiklet alt komisyonu oluşturdu. Türkiye'de de şehir planlamacılığında bisikletin göz önüne alınması, taslak olarak hazırlanan projelerin hayata geçirilmesi önem taşımaktadır" dedi. 

Karadeniz'den tarihi İpek Yolu'nu takip ederek Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Çin, Vietnam, Laos, Tayland, Kamboçya, Endonezya ve Avustralya'ya gidecek olan Gizem Altın ve Bryan Nance, bu dünya turuyla hem küresel ısınmanın zararına hem de bisikletin önemine dikkat çekmeyi amaçladıklarını kaydettiler. Logosu 'Oksijen' olan Ordu'da bulunmaktan mutluluk duyduklarını belirten Altın ve Nance, daha önce yayla ziyaretinde bulunduklarını ve yöreyi tanıdıklarını belirttiler. Altın ve Nance, "Ordu'nun Oksijen logosu küresel ısınmaya karşı her şeyi anlatıyor. İnsanlığın oksijene ihtiyacı var. Ordulular bunun önemini sanırım herkesten önce fark etmiş" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 11:29:27
Güncelleme :26 Mart 2008 Çarşamba 11:40:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?