7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Küresel krizin esnafa etkileri

Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği(TESKOMB) Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Kaya, küresel kriz öncesi bölgenin zaten nakit sıkıntısı çektiğini belirterek, "Bizim esnafımız zaten krizdeydi" dedi.


Dünyada yaşanan küresel kriz ve bölge ekonomisine etkilerini değerlendiren Yüksel Kaya, krizin Türkiye'de henüz etkilerin görülmediğini yalnızca artçı şokların yaşandığını kaydetti. Kredi kartlarıyla yapılan borçlanmaların krizin patlak vermemesine faydası olduğunu ve şuan piyasalarda onun rahatlığın bulunduğunu savunan Kaya, "Umarım Türkiye'de krizin etkisi artçı şoklar şeklinde sona erer. Yoksa hepimiz altında eziliriz. Ancak küresel kriz bazı şeylerin bahanesi oldu. Çekler ve senetler ödenmemeye başladı. Kredi kartlarına borçlanmalar bu krizin patlamamasına faydası olduğunu düşünüyorum. Bundan önce krizlerde spekülatif amaçlı gayrimenkul alımları döviz alımları yapılırdı. Vatandaş bankalara hücum ederdi. Artık insanların ne bankalara hücum edip çekecek paraları var. Ne de spekülatif amaçlı yatırım yapacak güçleri var" diye konuştu.


Türkiye'nin 2001 krizinde büyük tecrübe kazandığını ve krizin dünyadaki etkilerinin Türkiye'de görülmeyeceğini ifade eden Kaya, şöyle konuştu:
"Türkiye'de kriz olur. Ancak dünyadaki etkileri görmeyiz. Şu da bir gerçek ki, banka taksitlerinde, çek ve senetlerde biraz aksama olur. Büyük çaplı bir çalkantı olacağını tahmin etmiyorum. 2001 krizi bizler için büyük bir tecrübe oldu. 2001 krizinde dövizle borçlananların canı çok yandı. Bu yüzden vatandaşımız dövizle borçlanmamayı öğrendi. Onun için oradaki aksaklıklar görülerek, bankalar kanununda yapılan değişikliklerle dövizle borçlanmanın önüne geçildi. Vatandaş ucu açık değil, sabit borçlanma yaptı. Şuan ticari kredi veren bankaların bazı engellemeleri hariç bankalarda bir panik ve aksama yok."

"ERKEN ÖDEME ESNAFI BİTİRİR"
Esnafa kredi verirken artık kendilerinde biraz daha seçici olduklarını ve bankaların ödemeleri erkene çekmeleri halinde zor durumda kalacaklarını ifade eden Kaya, "Bankaların zor durumda kalarak borçların erken istemesi durumunda esnaf zor durumda kalacaktır. Bu durumda yapacak hiçbir şeyimiz kalmıyor. Kaderimize razı olacağız. Bankaların bu anormal sıkıştırmaları yapmaları durumda ancak 1-2 ay dayanabiliriz. Ondan sonra tarihe karışırız düşüncesindeyiz. Bizde zaten artık kredi başvurularında biraz daha temkinli yaklaşıyoruz. Hem küresel kriz tehlikesi hem de fındıkla karşılanamayan borçların kredi ile karşılanması olasılığını düşünüyoruz. Çünkü biz borç ödemek için kredi vermiyoruz. Esnaf rafını doldursun, istihdam oluştursun, ülkeye vergi versin, yanında bir işçi çalıştırsın diye kredi veriyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 19:26:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?