6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Mera işgaline son

Ordu Valisi Ali Kaban, yaylalardaki mera işgalinin son bulması için tüm güçlerini kullanacaklarını söyledi.

Yaylalardaki meraların hayvancılığın gelişimi için çok önemli olduğunu belirten Ordu Valisi Ali Kaban, işgallere dur diyeceklerini kaydetti. Meraların iyileştirilmesinin şart olduğunu ifade eden Vali Kaban, "Alışılagelmiş mantıkla işgal edilen meraların üzerine yapılan kaçak yapılara artık dur diyeceğiz. Onlar yaparsa bizde yıkarız" dedi.

Meraların hayvanların otlayabileceği şekilde ekonomiye kazandırılmasının zamanının geldiğini dile getiren Vali Kaban, "Mera işgalleri konusunda herkesi memnun edemeyiz. Gereken ne ise yapılacaktır. Herkesi memnun etmemiz mümkün değildir. Bırakın benim hakkımda kötü desinler. Bizim yapmamız gereken, sığırların yetiştirilebileceği ortamlar oluşturmak. Meralar patates yetiştiriciliğin yapıldığı yerler değil, hayvancılığın yapıldığı yerlerdir" diye konuştu.

"BÖYLE GİDERSE MAFYA MANTIĞI DEVREYE GİRER"
Yıllardır çevirme mantığıyla işgal edilen ve ekonomiye katkısı ortadan kaldırılan meraların en yakın zamanda iyileştirilmesinin yapılacağı vurgulayan Vali Kaban, aksi takdirde 'mafya mantığının' işleyeceğini, bu durumda işgal edilen yaylaların bir zaman sonra yayla olmaktan çıkacağını belirtti. Büyükşehirlerde gecekondu furyasının da bu mantıkla başladığını ifade eden Vali Kaban, yaylalarda kalıcı yapılar yerine konteynır sistemiyle hayvancılık yapılmasının teşvik edileceğini kaydetti.

Ordu Valisi Ali Kaban, şu açıklamayı yaptı: "Yaylalardaki kalıcı yapılar kaldırılarak konteynır sisteminin geliştirilmesi gerekmektedir. Çünkü mevcut durumda şartlara uyulmuyor, uyulması da mümkün görünmüyor. Çevirme konusunda yaşanan ihmalleri çok iyi biliyoruz. Kabul ediyoruz yaylalar çok güzel yaşanılacak yerler ama binlerce vatandaşa veremeyiz. Bu mümkün değildir. Bu konuda kararlıyız. Meralarımızı arazi şartlarına ve mera kanununa göre iyileştirdikten sonra ihale edeceğiz. Konteynır yapılanması tarzında, hayvancılıkla uğraşacak kişinin oturabileceği ve hayvanlarını barındırabileceği yerlere izin veririz. En azından 3 veya 5 hayvan değil, binlerce hayvan besleyerek ekonomiye katkıda bulunuruz. Burada bizim avantajımız yüzlerce kişiyle uğraşmak yerine muhatabımız bir kişi oluyor. Tabi ki, bunun da katı kuralları olacak. Bu kişi merayı iyileştirmek, kalıcı değil geçici konteynır sistemiyle hayvancılık yapmak zorunda olacak. Bu tür büyük işletmelere ihtiyacımız var. Aksi takdirde diğer türlü ne yapana ne de ekonomiye katkısı var."

iha
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2008 Cumartesi 11:01:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tevrat ağırtaş IP: 78.182.134.xxx Tarih : 12.07.2008 18:43:26

ben 43 yaşındayım. şu an istanbulda oturuyorum.yaz tatilini genelde memleketimde geçirmek istiyorum.Fakather taraf çevrili. gezilecek yer değil araba bırakmaya yer yok.çambaşının eski güzel günleri geri gelecek mi? çocukluğum seyit yaylasında geçti.Her hafta sonunu iple çeker her pazartesini (HAFTA GÜNÜ)dört gözle beklerdik.seyit yaylasına gitmek için insana rehber gerekiyor.nedeni ise çevrili yerler.inanın iki araç karşılıklı gelse geçişemiyor. sayın valimizin açıklamasını okudum. İNŞALLAH dediğini yapar.Yaylalarımız eski düzenine döner.teşekkürler