7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

MHP'li Yalçın'dan açıklamalar

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, azınlık ve etnik kimlikli cemaatlere vakıf açma ve gayrimenkul edinme hakları veren yasa tasarını eleştirerek, "Bu tasarı yasalaşırsa tek taraflı olarak devletimizin kuruluş senedini kendi ellerimizle yırtarız" dedi.


MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, azınlık cemaatlerinin daha önce gayrimenkul edinse bile tapuya kaydettirdiğini, ancak yeni yasa ile bunun ortadan kaldırılacağını belirtti.

Bu tasarının yasalaşması halinde azınlık vakıflarına özel bir statü sağlanacağını, diğer yandan etnik ve dini faaliyet alanını genişleterek adeta ayrıcalıklı hale getirileceğini vurgulayan Yalçın, tasarının yasalaşması halinde devletin kuruluş senedini yırtılacağını savundu.

Söz konusu tasarının muhalefet milletvekillerini bile gelecekte sorumluluk altına sokacak kadar önemli olduğuna dikkat çeken Yalçın, "Öncelikle belirtmeliyim ki bize özellikle AB tarafından dayatılan bu tasarı bir AB uyumu ile açıklanamaz. Devletimiz Müslüman Türk eserlerini intikam duygusuyla tarumar eden sözüm ona batılı ülkeler gibi yapmak yerine, 1935 yılında çıkardığı kanun ile azınlık vakıflarına ait mülkleri adlarına tapuya tescil ettirip, varlıklarını teminat altına almıştır. Vakıf senetlerinde yer almıyorsa doğal olarak yeni mülk edinmelerini de men etmiştir. Ancak kimi vakıflar hukuka aykırı olarak farklı yollarla mal edinmeyi sürdürmüş ve nihayet yargı hükmünü vererek bu vakıfların yeni mal edinemeyeceği içtihat etmiştir. Şimdi biz hukuku uygulayan ve yıllardır istikrar kazanmış bu uygulamayı terk ediyor, bu vakıfları haklar bakımından yeni vakıflarla aynı statüye getirirken, diğer yandan etnik ve dini faaliyet alanını genişleterek adeta ayrıcalıklı hale getiriyoruz. Bu yolla tek taraflı olarak devletimizin kuruluş senedini kendi ellerimizle yırtıyoruz" diye konuştu.

"TASARI YASALAŞIRSA YENİDEN SAVAŞMAK GEREKEBİLİR"


Bu tasarıyla vakıf senedine, vakıf amacına uyumlu olup olmadığına bakılmaksızın, vakıflara şube ve temsilcilik açma hakkı, yabancılara vakıf kurma hakkı getirileceğini belirten Yalçın, şöyle konuştu:


"Bu tasarının yasalaşmasıyla yabancı güç odaklarını ülkemizde birer siyasi aktör haline getiriyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde bazı kutsal ve çağdaş değerlerin arkasına saklanarak istikrarsızlık meydana getiren pembe devrimlerle birçok ülkenin karışmasına ve rejim değişikliğine yol açan sürecin bu vakıflar olduğu nasıl unutulabiliriz. Peki Türkiye, hangi vakıflarıyla Alman vakıflarıyla, AB vakıflarıyla, Soros vakıflarıyla mücadele edecektir? Hükümetçe bu tasarı geçmediği takdirde devasa tazminatlar ödeyeceğimiz iddiasıyla korkutuluyoruz. İnsan Hakları Mahkemesi birçok kararında sözleşmenin imzasından önce gerçekleşen olaylara bakamayacağını içtihat etmiştir. O halde bu iddia hukuk ve gerçekle bağdaşmamaktadır. Tarihsel gerçekler ve tecrübeler gösteriyor ki, bu yasayla verdiklerimizi geri almak için korkarım kanun yapmak yetmeyecek, korkarım savaşmak gerekecektir. Bu düzenlemeden derhal vazgeçilmelidir. Ülkemize sıcak para gelmeyecekmiş, gelmesin. Bizi AB'ye almayacaklarmış, almasınlar. Bedeli ne olursa olsun birlikte ödeyelim. Ancak gelecek nesillerin karşısına bu utançla çıkmayalım. Herkesi vicdanlarına emanet ediyorum."

iha
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 12:23:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?