6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

MMO'dan tersanelere yakın takip

Tuzla tersanelerinde yaşanan işçi ölümlerinin ardından Makina Mühendisleri Odası (MMO) üyeleri, Ünye ve Terme tersanelerinde incelemede bulundu.

MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan ve Yönetim Kurulu üyeleri, ilk olarak Ordu'nun Ünye ilçesindeki Karadeniz Gemi A.Ş.'yi gezdi. Burada incele yapan makine mühendisleri, yetkililerden çalışma koşulları ve gemi imalatı hakkında bilgi aldı.

Daha sonra Samsun'un Terme ilçesine geçen MMO inceleme heyeti, Terme Tersanesi'ni gezdi. Tersane gezileriyle ilgili açıklama yapan MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, sektörün iş güvenliği konusunda hassas olması gerektiğini kaydetti.

Ünye ve Terme tersanelerinde üzücü bir olayın yaşanmadığına dikkat çeken Gürkan, ''Tersaneler son günlerde çok gündeme geliyor. Yerinde görerek üyelerimizin kendi mantık sürecinden geçirmelerini sağladık. Tuzladaki olayın en büyük sebebi, dar alanda çok fazla imalatın yapılması ve işçi sağlığıyla ilgili eğitimlerin düzenli olarak yapılmaması. Gemi yapım tersaneleri, İş Sağlığı İşçi Güvenliği Mevzuatı gereği A grubu yani yüksek risk grubuna giriyor. Risklerin alınabilecek önlemler ve eğitimlerle asgari seviyelere çekilebilir'' dedi.

Türkiye'nin gemi yapım tersanesi konusunda çok önemli bir merkez olacağına ifade eden Gürkan, Karadeniz'de bu merkezin Samsun olacağını dile getirdi. Gürkan, ''Ülkemizin Tuzla bölgesinde sıkışan gemi yapım tersane alanları, Ulaştırma Bakanlığı ve Tersaneler Genel Müdürlüğü'nün bölge yatırımları ile artmaya başladı. Tersaneler bölge için çok önemli. İstihdamın yanı sıra ciddi katma değer oluşturuyor. Gemilerin elektrik tesisatı, sıhhi tesisatı, iç döşemeleri, motor ve iletim aktarma organları yan sanayi tarafından yapılmaktadır. 500'den fazla sektöre istihdam sağlamaktadır. Karadeniz'de imalat sanayi kültürü henüz oluşmadı. Tersaneler sayesinde imalat kültürü oluşacak'' diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2008 Cumartesi 15:45:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?