7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Nerede ise normal doğum yok!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ordu'daki incelemeleri sırasında Kadın Doğum Hastanesi ve özel bir sağlık kuruluşunda sezaryen doğumun oranlarının yüzde 90'larda olduğunu görünce iki hastane hakkında soruşturma başlattı.


Sağlık Bakanı Akdağ, Ordu'daki incelemelerini tamamladıktan sonra il genelindeki yatırımların değerlendirildiği toplantıya katıldı. Toplantıya Ordu Valisi Ali Kaban, Sağlık Bakanlığı Daire Başkan ve genel müdürleri, ilçe kaymakamları, İl Sağlık Müdürü Halis Türkyılmaz, AK Parti Ordu İl Başkanı Fatih Han Ünal ve ildeki tüm sağlık kuruluşlarının başhekimleri katıldı. Toplantının ardından basın mensuplarına bir açıklama yapan Bakan Akdağ, il genelindeki sağlık rakamlarını değerlendirdiğinde sezaryenle olan doğum oranının hayli yüksek olduğunu belirtti.

Özellikle Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile özel bir hastanede sezaryenle doğumun yüzde 95'in üzerinde olduğunun ortaya çıktığını belirten Bakan Akdağ, bu iki kurum hakkında soruşturma açtığını açıkladı. Ordu'daki sezaryen olayının kendisini oldukça rahatsız ettiğini, özel bir hastaneden ziyade bir devlet kurumunda da bu oranın yüksek olmasının anlaşılmaz olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, "Doğum aslında tabii bir olaydır. Bizim ninelerimiz herhalde
sezaryenle doğum yapmadılar. Sezaryen bir anne ve bebeğe ancak doğumun yapılmasının güçleştiği ve risk ortaya çıktığında yapılabilir. Normal doğum ve sezaryende de sorunlar ortaya çıkabilir. Burada tartışmalar yaparken, Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi çok ilginç bir şey söyledi. Burada normal doğum yaparken kanama nedeniyle rahmi alınmış bir anneden dolayı halk arasında yaygın bir inanış oluşmuş sezaryen olunması gerekir diye. Maalesef bunu olumsuz bir şekilde, başka nedenlerin olduğunu da biz biliyoruz.


Tüm hamile kardeşlerime ve ailelerine şunu söylemek istiyorum. Mecbur kalmadıkça kesinlikle sezaryene razı olmayınız. Ve sezaryenle doğumu kendiniz istemeyiniz. Bu çok yanlış bir şey. Ama doktorunuz kendiniz ve çocuğunuzla ilgili bir risk var, bunu yaptırmanız gerekiyor diyorsa, bunu yine de sorgulayın. Ama bu sorgulama sonunda kalben tatmin olduysanız kabul edin" dedi.


Bakan Akdağ, Batı Avrupa ülkelerinde sezaryenle doğum oranlarının yüzde 20'yi geçmediğini, Türkiye genelinde ise bu rakamın yüzde 40 olduğunu, özel sektörde yüzde 60'ı geçtiğini ifade ederek, "Bazı şehirlerde bu rakam yüzde 70'leri geçti. Ordu'da bir özel hastanede yüzde 95'in üzerinde sezaryenle doğum var. Böyle bir şeyi kabullenmiyoruz. Ben bu konuyla ilgili derhal soruşturma açtırıyorum. Gerek Kadın Doğum Hastanemiz, gerekse bir özel hastane için soruşturma açtırıyorum" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2008 Cumartesi 09:31:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Okan ONGUN IP: 88.249.30.xxx Tarih : 1.09.2008 15:52:34

Sayın Bakan Kendisini Kahraman Sanıyor Galiba. Normal Doğum İçin Bir Hastaneye SGK'nın 250 ytl ödediğini unuttu sanırım. Bu paraya hastane ne Yapsın. Adam Gibi Fiyat Verin Adam Gibi Hizmet Alın! Sizin yüzünüzden olan her zaman halka oluyor. Sonra Da Kahramanlığınız Tutuyor Ben Soruşturma Açtım Diye...