6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

OR-Gİ için umut verici açıklama

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ordu ile Giresun illeri arasında yapılması planlanan OR-Gİ Havaalanı'nın orta ve uzun vadede yapılacağını söyledi.

TBMM'de konu ile ilgili verilen soru önergesini cevaplandıran Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, iki ilin valiliklerinin girişimiyle 1997 yılında denize havaalanı yapılması için çalışma başlatıldığını, ancak fazla bir mesafe kat edilmeyince 2002 yılında yaşanan ekonomik kriz sebebiyle Bakanlar Kurulu kararıyla yapılması planlanan bir çok havaalanı projesiyle birlikte yatırımdan çıkarıldığını hatırlattı.

Daha sonraki yıllarda Karadeniz sahil yolunun tamamlanmasıyla birlikte Ordu'nun Samsun-Çarşamba havaalanına uzaklığı bir saat on beş dakika, Giresun'un Trabzon havaalanına uzaklığının bir saate düştüğünü kaydeden Bakan Yıldırım, "OR-Gİ adıyla iki ilin arasında deniz doldurularak yapılacak havaalanıyla ilgili iki ilin valilikleri müracaatta bulunmuş, konu Bakanlığımızda değerlendirilmektedir. Bu il valilerimizin kendi imkanlarıyla burada dolgu faaliyeti içerisine gireceklerini de duymuş bulunuyoruz. Özetle orta ve uzun vadede yapılan çalışmanın, fizibilitenin ortaya koyduğu sonuçlar doğrultusunda bu havaalanı dikkate alınacaktır" dedi.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Ordu'ya bir liman yapımının da 'fizibil' olmadığını belirtti. Ordu'ya bir liman yapımının çevre illerdeki limanlarının kapasite artırımına bağlı olduğunu kaydeden bakan Yıldırım, "Şimdi, bu bölgedeki limanlara göz attığımızda Hopa, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun, Sinop, İnebolu, Bartın limanlarındaki ortalama yük elleçleme oranı yüzde 30 ve 50 arasında değişiyor, yani yarı kapasitede çalışıyor limanlarımız. Bu limanlarımız yarı kapasitede çalışırken bölge içinde çok yakın mesafede yeni büyük bir limanın yapılması tabiatıyla fizibil değildir. Bu limanlarımızda kapasite kullanımının artmasıyla birlikte, Ordu limanı da dikkate alınacaktır" diye konuştu.


Yıldırım, Ordu çevre yolu projesinin yapılıp onayladığını, ihale hazırlıklarının devam ettiğini, Ünye çevre yolunda ise kamulaştırmayla ilgili ciddi sorunlar bulunduğunu ve bunları çözmeye çalıştıklarını, ancak kamulaştırma sorunu olmayan bölgelerde köprü inşaatlarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 15:39:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fahreddin IP: 212.156.230.xxx Tarih : 20.11.2008 08:35:30

Bakanın liman konusunda söylediklerinin hiç bir geçerli yanı yok.Karadenizdeki diğer limanlar çalışmıyorsa veya yarı kapasite ile çalışıyorsa bizim suçumuzmu.Ordu limanında verimsiz olacağını nereden biliyorsun.Bazı yatırımları önceden yaparsın ve bu yatırım çerçevesinde ortaya çıkan gelişim ve yeni oluşumlar sayesinde karını yıllar sonradan alırsın.Yapılacak Ordu limanıda böyledir.Dereyolu sayesinde İç Anadolu, Doğu Anadolu hatta Akdenize Ordu'dan ulaşım çok rahat olacağından liman kaçınılmaz olacaktır.Bunun gözönüne alınması lazım.