7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Ordu Abant alabalığından kazanacak

Ordu'da 2010 yılında sportif amaçlı avlanmasına başlanacak Abant alabalığından elde edilecek gelirin yüzde 30'u köy tüzel kişiliklerine verilecek.

Türkiye'de sadece Bolu Abant Gölü'nde yetiştirilen Abant alabalığı konusunda iddialı bir konuma gelen Ordu Ulugöl'de, balıkların gelişimlerine yönelik gözlemler sürüyor.

Daha önce yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Abant'tan alınan 15 bin adet 4 cm boyundaki yavru balıklar göle salınmış, yapılan kontrollerde balıkların her geçen gün ortama uyum sağladığı ve ekim ayı itibariyle gölde bulunan balıkların 34 cm boy, 260 gram ağırlığa ulaştığı tespit edilmişti.

Özellikle projenin başarılı olabilmesi ve balık popülasyonunun devamı için yapılan gözlemlerde dişi balıklarda ortalama 3-5 bin arasında yumurta olduğu ve en son yapılan gözlemlerde aralık ayı başında balıkların yumurtlama amaçlı olarak gölün çeşitli yerlerinde yuvalandıkları tespit edildi. Bu balıkların yarısın dişi olduğu düşünüldüğünde yılda 22 milyon balık olacağı belirlendi.

Gölün hacmi de göz önünde bulundurularak balıkların avlatılarak gölde uygun bir ekosistem sağlanması planlanıyor. Bu amaçla çok hızlı büyüyen ve gelişen bir balık tür olan Abant alabalığının yılda 20 milyon adet avlattırmasına karar verildi. Proje ile balık başına 50 kuruşluk bir bedel koyularak yaklaşık 10 milyon YTL gelir elde edilmesi planlanıyor. Bu gelirin yüzde 30'u özel şartname ile göl etrafındaki köy tüzel kişiliklerine verilerek hem o kesimlerin sosyoekonomik yapısına katkı sağlanacak hem de düzenli avcılık açısından örnek bir avlak çalışması kurulmuş olacak.

Çalışmaları yürüten Ordu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ufuk Duman, projenin devamında Fatsa ilçesinde bulunan Gaga Gölü'nde su parametreli üzerinde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Uygun şartlar oluştuğunda Gaga Gölü'nde bu projenin bir benzerinin gerçekleştirileceğini belirten Duman, "Böylece ilimizde bulunan ender doğal değerlerleri hem ülke hem de il ekonomisine kazandırmış olacağız" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 13:48:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?