7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Otopark sorunu devam ediyor

Ordu'da son yıllarda büyük sıkıntı haline gelen otopark sorunu gün geçtikçe büyümeye devam ediyor.


Ordu Mimarlar Odası Başkanı Mehmet Özçelik, yapılaşmasını büyük ölçüde tamamlamış şehir merkezinde çok katlı ve yer altı otoparklarının yapılmasından başka çare olmadığını söyledi. Bu tür yapıların maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle özel müteşebbislere cazip gelmediğini ifade eden Özçelik, girişimcinin ancak bazı teşviklerle uzun vadede kara geçebilecek yatırımlara imza attırılabileceğini kaydetti. Şehir merkezlerindeki park sorunun Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu, geçmişte bu alanlar için yer tahsislerinin yapılmadığını anlatan Özçelik,"Otopark hem Ordu'nun hem Türkiye'nin ciddi bir problemi. Bu sıkıntı düzensiz ve ani şehirleşmenin sonucu olarak ortaya çıkmıştır" dedi.


Otopark sorunun yayaların kaldırımlarda yürüyemeyecek kadar içinden çıkılmaz hale geldiğini dile getiren Özçelik, "Otopark sorununu kısa vadede çözmek mümkün değildir. Hem araç sahiplerinin bilinçlenmesi hem de otopark alanlarının oluşturulması ve işletilmesiyle çözülebilir. Bizim şehir planlarımızda kesinlikle bir otopark alanı ayrılmamıştır. Bu planlar yapılırken ileride bir araç sıkıntının oluşacağı düşünülememiştir. Günümüzde de özel araç kullanımı oldukça artmaktadır. Ayrıca toplu ulaşım araçlarına ilgi azalıyor. Bunun çok sayıda sebebi bulunuyor. Ordu için konuşulursa alternatifi olan bir toplu ulaşım aracı yok. Sadece minibüslerle yapılan bir dolmuşçuluk sistemi var. Bu tür ulaşımdan rahatsız olan bir çok vatandaş, özel araçlarıyla işine gidip geliyor. Haliyle şehir merkezinde ciddi bir otopark sorunu baş gösteriyor. Yol kenarı ve kaldırımlara park yapılıyor. Artık insanlarımız bu nedenle kaldırımdan yürüyemez hale geldi" diye konuştu.

"KATLI OTOPARK ELZEM"
Her şeye rağmen otopark sorunun çözümsüz olmadığını ve şehir merkezinde yer altı ve çok katlı otoparklarla sorunun üstesinden gelinebileceğini ifade eden Özçelik, "Toplu ulaşım araçlarının güzel ve alternatifli olmalarını sağlamak lazım. Günü birlik işi olan vatandaşların dolmuşla işe gidip gelmesi gerekiyor. Bunların haricinde şehir merkezine yakın yerlerde araçlar şehre girmeden park edebilecekleri park alanları oluşturmak lazım.Yazları kullanılan okul bahçeleri okulların açılmasıyla kullanılamıyor. Bu okul bahçelerine yer altı bahçeleri yapılabilir. Şehir merkezinde Güzelordu İlköğretim Okulu'nun bulunduğu alan, 19 Eylül Stadı yanı, vakıflara ait Orta Camii yanındaki boş alan, haftada bir yada iki gün kullanılan pazar alanları ve Cumhuriyet Meydanı'nın altı otopark olarak kullanılabilecek uygun alanlardır. Asıl çözüm mevcut otoparkların verimli olarak kullanılmak suretiyle yer altı ve çok katlı otoparklar olarak değerlendirilmelidir. Bundan başka çare yoktur" şeklinde konuştu.

"OTOPARKÇILIK CAZİP GELMİYOR"
Söz konusu otoparkların açık alan otoparklara göre maliyetlerinin yüksek olduğunu bu nedenle özel girişimcilerin yatırımdan uzaklaştırdığını, bunun önüne ancak teşviklerle vergi ve ruhsat indirimleriyle geçilebileceğini belirten Özçelik, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunlar maliyeti yüksek yatırımlardır. Ancak bu sorunun çözülmesi için bu yatırımların yapılması gerekir. Hatta daha uç noktada düşünüp, stadın altına yer altı otoparkı yapılıp üstünde futbol oynanabilir. Bu tür alternatifleri yapmak mümkün. Yeni iş yerleri yapılırken kendine ait otoparkın yapılması sağlanmalıdır. Özel hastaneler yapılıyor. Hiçbirinin otoparkı yok. Bunu belediye ile defalarca konuştuk. Bu sorunun tamamen çözüldüğüne inanmıyorum. Bunlar ciddi anlamda büyük yatırımlar ancak bunun biran önce yapılması gerekiyor. Bu sorunu çözmenin yolu ortadadır. Bunun finansı bir şekilde sağlanmalıdır. Belediyenin bununla ilgili projeleri var ancak maliyetleri nedeniyle bir türlü hayata geçirilemedi. Yap-işlet-devret modeline de kimse ilgi göstermedi. Bu bir şekilde yatırımcı teşvik edilmeli. Getirisi çok uzun yıllara sarkması nedeniyle girişimciye cazip gelmiyor. Ancak teşvik verilebilir, örneğin vergi veya ruhsatta indirim yapılabilir. Ancak bu şekilde otopark sorunu çözüme ulaşabilir."

iha
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 16:42:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?