6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Perşembe Yaylası korumaya alınıyor

Ordu Valisi Ali Kaban, bin 550 rakımlı Perşembe Yaylası'nın büyük bir bölümünü, en önemlisi mendereslerin yer aldığı alanı 'tabiat anıtı' ilan edeceklerini söyledi.


Bu konudaki çalışmaların büyük bir titizlikle ve ciddiyetle yürütüldüğünü ifade eden Vali Kaban, “Perşembe Yaylası'ndaki bu alanı 'tabiat anıtı' ilan ettiğimiz zaman, artık buralara ne araç ne de bir başka şey gelişi güzel giremeyecek. İnsanlar buraları ya yürüyerek ya da at sırtında gezerek görecek” dedi.


Vali Kaban, Perşembe Yaylası'nın tabiat anıtı ilan edilmesinin ardından buraya hiçbir çivi çakılamayacağını belirterek, “Buraya otel yapılacaksa, tabiat anıtının ortasına yapılmamalı. Burada her yerde bulunmayan bir doğa harikası var. Üç yıl önce buralar bomboştu, kaçak yapılaşma ile hızla dolmuş. Kaçak yapılaşmayı durduracağız. Aksi takdirde bunun sonu yok. Burası sadece bize ait değil, dünyaya ait. Yayla yönergesinin bitmesini bekliyorum. Mutlak suretle buraya bir çeki düzen verilecek. Burayı unutmamak ve bir şeyler yapmak gerekiyor. Bir şeyler yapmayı hatırlamak için arada sırada buraya gelip bu güzel doğa harikası yerin havasını solumak lazım” diye konuştu.


Perşembe Yaylası'ndan sadece bölge insanının değil, dünyanın her tarafından insanların istifade etmesi gerektiğini ifade eden Ordu valisi Ali Kaban, şunları söyledi: “Biz ses çıkarmasak burası biter. Her şeyin bir bedeli var. DOKAP'ın mastır planı iyi düşünülmesi lazım. Bu planda yaylalar arası bağlantı için çok geniş büyük bir yol yapıyorsunuz, burada kuzey-güney aksını bağlamak anlamlı. Kıyı birbirine bağlandı ama yaylalar arası bağlantıyı çok ciddi, düşünmek lazım. Aksi takdirde şoka uğrayabiliriz. Elimizin değdiği her şeyi kurutuyoruz. Ciddi manada ben bunu sorguluyorum. Perşembe Yaylası yayla olmaktan çıktıktan sonra biz neyin adına uğraşacağız. O zaman bu güzellik olmayacak.”
Küresel ısınma konusuna da değinen Vali Kaban, “Küresel ısınma var mı, yok mu? İyi düşünmek lazım. Ben yıllardır takip ediyorum, küresel ısınma olmasa da buraları korumak lazım” ifadelerini kullandı.

İha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 14:18:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?