6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Piyasa durgun, esnaf tedirgin!

Esnaf Kooperatifleri Bölge Birliği ve Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi Başkanı Yüksel Kaya, siyasal hareketlenmeyle piyasaların durulduğunu ve esnafın önünü göremediğini söyledi.

Yüksel Kaya, 2008 yılının ilk 3 ayında esnafa kredi verme konusunda rekorlar kırdıklarını, ancak gelecek aylarda birçok kaygılarının olduğunu belirtti. Piyasalarda tedirginliğin artığını ve esnafın önünü göremediğini ifade eden Kaya, "Piyasa iyice daraldı hiç nakit para dönmüyor, çek ve senetler ödenmiyor. Bunda son günlerdeki siyasal hareketlenmenin ve artan döviz miktarlarının büyük etkisi var" dedi.

Geçen yıl verdikleri kredilerin yüzde 98 oranında geri döndüğünü ancak ilerleyen süreçte çok daha ince hesaplarla kredi vermeyi düşündüklerini söyleyen Kaya, "Geçen yıl verdiğimiz kredilerin yüzde 98'si geri döndü. Ama bundan sonraki süreçte sıkıntılı dönebilir. Esnaf senedinin tamamını ödeyemiyor. Biz de rencide etmemek adına senetlerini bekletiyoruz protesto ettirmiyoruz. Şu anda piyasada bir durgunluk var. Eğer böyle devam ederse büyük bir sıkıntı yaşarız. Bizde bundan sonra kredi verirken daha ince eleyip sık dokumalıyız" diye konuştu.

Tüm olumsuz tablolara rağmen hükümetin esnafa bakış açısını iyi gördüğünü dile getiren Yüksel, şöyle konuştu:
"Hükümetimizin esnafa bakış açısını iyi görüyorum. Zaten yüzde 13 faiz hiçbir yerde yok. Bankalar bile yüzde 18 faizle kredi alıyor. Esnafa verilen kredideki farkı hazine ödüyor. Hükümet esnafla yakından ilgileniyor. Kendilerinin ifadelerine göre, mayıs ayında kurulacak esnaf şurası ile esnaflar lehine kararlarının alınacağı bir toplantının yapılacağı müjdesini verdi. Ayrıca ekonomik krizinde olacağını düşünmüyorum. Çünkü artık Türkiye güçlü bir yapıya sahip. Anayasa kitapçılığın fırlatılması gibi
olaylarla ekonomik kriz yaşamayız."

 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2008 Perşembe 17:49:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?