7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Sahte bala karşı tedbir

Türkiye'de Muğla'dan sonra en çok bal üretilen Ordu'da, bala standart getirilmesi için çalışma başlatıldı.


Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, Türkiye bal üretiminin yüzde 30'unu Ordulu arıcıların ürettiğini ve il genelinde 10 bin arıcı ailesi bulunduğuna dikkat çekti. Arıcılık yaparak geçimini sağlayan ailelerin, ballarını kendi çabalarıyla sattığını hatırlatan Aydın, Birlik olarak yüksek miktarda bal alımı ve ürün bedeli ödemesi yapma imkanlarının bulunmadığını söyledi.

Ancak piyasada bulunan 'sahte ve kaçak bala' karşı tedbir almak için sıkı bir çalışma yürüttüklerini belirten Aydın,
"Sözleşmeli arıcılık modeli gibi bir çalışmamız var. Bu projeye göre bir tesis kurmak veya bir tesisle anlaşarak fason bal dolumu yapmayı düşünüyoruz. Ancak bunu yapmadan önce bala bir standart getirecek ve 'şu şartlarda üretilen balı alabiliriz' diyeceğiz. Standartlara uygun balı alıp dolumunu yaparak satışa çıkaracağız" dedi.
Ordu'da 10 bin arıcı ailesi yılda 25 bin ton bal üretimi gerçekleştiriyor.

İha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 16:13:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet yılmaz IP: 88.234.89.xxx Tarih : 4.12.2008 10:43:31

sayın necati aydın;bal üretimini çok güzel yapıyorsunuz.Ordu için ekonomik çıkış yolu olabilecek bir ürününüz var.balı standart hale getirdiniz kabul edelim;satış konusunda Ordu balı olarak markalaşmalısınız.kuzey Afrika ve Arap ülkeleri peşin para iyi pazar ama Hintliler hakim.Ayrıca ordu balı olarak piyasa yapmalısınız.İtalyanlar pizza yı Paris te bir enstitü üzerinden dünya malı yaptılar.siz geç kalırsanız incir gibi belki yunanlılar balı da ele alırlar.serbest piyasa var; Ordu ili olarak fındıkla beraber balı tanıtmalı ve iyi fiyatdan dünya ya pazarlamalıyız.bal ne yazık ki balık gibi kendi başına yüzüyor.Ordu için balcılara çok iş düşüyor. saygılar.