7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

'Serbest piyasa başıboşluk değil'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, petrol varil fiyatlarındaki düşünün pompa fiyatlarına yansıması gerektiğini belirterek, "Serbest piyasa demek başıboşluk değildir" dedi.

Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için memleketi Ordu'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, AK Parti İl Başkanlığı'nda partililerle bayramlaştı. Masanın üzerindeki şekerleri alarak kendi elleriyle servis yapan Güler, gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Petrol varil fiyatlarındaki düşüşün pompa fiyatlarına yansıması gerektiğini belirten Bakan Güler, fiyatların bakanlık tarafından değil, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlendiğini kaydetti. Fiyatların serbest piyasada oluştuğunu, ancak bunun bir başıboşluk anlamına gelmediğini ifade eden Güler, "Petrol fiyatlarını bilindiği gibi biz tespit etmiyoruz. Eskiden bu işi bakanlık yapıyordu. Yani petrolün, tüp gazın fiyatlarını biz tespit ediyorduk. Şimdi serbest piyasada oluşuyor. Ve bu sistemi de EPDK kontrol ediyor. Dolayısıyla onlar bu işi takip ediyorlar. Doğal olarak bu düşüşün yansıması lazım. Bu noktada Enerji Bakanlığı olarak olayı takip ediyoruz. Çünkü tam bir rekabetin olması lazım. Tam rekabetin olmasında
bu fiyat değişikliklerinin aynı zamanda tüketiciye yansıması şekilde olmalıdır. Bu nedenle düşüsün tüketiciye yansımasını bekliyoruz. Ve aynı zamanda bunu izliyoruz. Serbest piyasa demek başı boşluk demek değildir. Yani bu noktada gerekli denetimi ayrıca ilgili kurumlarımız yapıyor" dedi.

Dünyadaki ekonomik krizden en az şekilde etkilenmek adına çalışmalarını sürdürdüklerini ve bu krize Türkiye'nin hazırlıksız yakalanmadığını belirten Güler, "Türkiye'nin ekonomik alt yapısı çok şükür bu kez hazırlıksız yakalanmadı. Bu noktada ekonomiden sorumlu bakan arkadaşlarımız, Başbakanımızın liderliğinde bu faaliyetlerini sürdürüyorlar. Gerek Merkez Bankası, gerekse finans kuruluşları şu anda hazırlıklı bir şekilde olayları izliyorlar. Buradaki amacımız bu krizden en az seviyede etkilenecek şekilde faaliyetleri sürdürmektir. Gayet tabii dünyadaki gelişmelerden soyutlanacak durumumuz yok. Ama mühim olan hazırlıklı olmamız. Bu durumu yaklaşık bir yıldır arkadaşlarımız takip ediyor. Bu nedenle en az şekilde etkileneceğimizi düşünüyorum. Enerji konusunda şu an özel sektör ağırlıklı olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de 30 civarında yatırımcı varken şimdi 30 milyon yatırımcı hedeflerinin konuşulduğunu dile getiren Bakan Güler, şunları söyledi: "Başta yenilenebilir enerji konusunda önemli bir faaliyeti başlattık. Burada bizim farkımız Türkiye'de 30 civarında yatırımcı vardı. Şimdi 3 bin civarında yatırımcı var. Amacımız bunu 3 milyona çıkarmak. Dolayısıyla küçük küçük ama etkin projelerden oluşan bir enerji yatırım planımız var. Ama yatırımcılarımız bu yatırımları çevirebiliyorlar. Bunun için süratli bir şekilde devreye almaya çalışıyoruz. Buradaki amacımız dışa bağımlılığı azaltacak enerji modelini oluşturmak. Onun içinde boşa akan sular, boşa esen rüzgar ve aynı zamanda hiç kullanmayı düşünmediğimizi güneşi devreye sokmaya çalışıyoruz. Bunları devreye soktuğumuzda bilhassa doğalgaza bağımlılığımız azalacak. Şu an mevcut yatırım modelimizi sürdürmeyi düşünüyoruz. Diğer büyük yatırımlarla birlikte finans kurumlarının bundan etkileneceğini sanmıyorum."

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda vatandaşı üşütmeyeceklerini ifade eden Bakan Güler, konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye çok büyük bir ülke, çok geniş bir coğrafyayı kapsıyor. Ama daha önce olduğu gibi aldığımız önlemlerle bu yıl da bunu yöneteceğiz. Barajlardaki su seviyesinden dolayı bu yıl biraz sıkıntı var. Kömürümüz var, diğer alternatif kaynaklarımız var. Bunları devreye sokuyoruz. Bu kışı da bu şekilde yöneteceğiz. Bizim gayemiz, amacımız sorunları çözmek. Zaten her yer güllük gülistanlık olsaydı bize gerek kalmazdı."

iha
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2008 Salı 17:31:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?