7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Şifalı pekmezin zahmetli yolculuğu

İnsan vücuduna kan yapıcı özelliği olan pekmezin yapılma işlemi tam 3 gün 3 gece sürüyor.


Karadenizliler, bugünlerde elma pekmezi kaynatıyorlar. Yaz ayında dut pekmezi kaynatan Karadeniz halkı, şimdi de gecesini gündüzünü ateş başında elma pekmezi yaparak geçiriyor.

 

Bahçelerinden elmaları toplayıp ilk önce yıkayan vatandaşlar, daha sonra kazanda haşlıyor, suyunu süzüyor ve tülbentten geçirdikten sonra kaynaması için kazana koyuyor. Mehmet Kulaksız isimli vatandaş, pekmezin kaynayıp bal olması için 9-10 saat geçmesi gerektiğini belirterek, "Ben 11 çuval elma topladım. 11 çuval elmadan 30 kilogram civarında pekmez almayı hedefliyorum. 3 gün 3 gecedir bu işle uğraşıyorum" dedi.


Pekmezin vücuda kan yapma özelliği olduğunu ifade eden Mehmet Kulaksız, "Doktorlar, pekmezin çok faydalı bir yiyecek olduğunu her zaman söylüyorlar. Biz de bunun için pekmez yapıyoruz. Bu işte bir traktöre yakın odun yakıyoruz. Maddiyatını hesaplarsak zarar etmiş oluruz ama sağlığımız her şeyden önemli" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 17:42:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İSKENDER DUMAN IP: 88.233.183.xxx Tarih : 17.10.2008 15:00:19

Ordu'muzun en büyük eksiklerinden biri de bu. Yöresel tadların zaman içinde kaybolması. Pekmezde Ordu'muzun en önemli kışlık yiyeceklerinden birisi. Pekmez, Reçel,Yayla Peyniri, Erişte, Turşu, Konserve, Fırınlanmış Yiyecekler gibi benimde aklıma gelmeyen sayısız yöresel değerlerimiz yaşatılmalıdır. Bolu, Safranbolu ve Ege'nin bazı bölgelerinde yöresel tadlar bir sektör haline getirilip yaşatılmaktadır bölge insanı içinde yeni bir kazanç kapısı açılmaktadır. Aynı şey Ordu'da neden yapılmasın ki? İnsanlar sırf yöresel tadları yaşayabilmek için bile gezilere çıkmaktadır. Anadolu'ya geziye çıkan insanlar şunu bilirler; Adana'da kebap, Selçuk'ta çöpşiş, Akhisar'da Köfte, Konya'da kuyu kebabı, Rize'de alabalık yemesi gerektiğini bilirler. Peki Ordu'da ne yenir ? neyin tanıtımını yapabildik? Bırakın yemekleri; İzmir'in Tire!si, Ayvalık, Milas yöresel yiyecek bitkileri ile ün kazanmış gidiyorlar. Ordu'nun ; Melecan, Sakarca, Isırgan, Galdirik gibi her türlü hastalığa faydalı sayısız yiyecek bitkimiz var. Bari onların tanıtımını yapıp bu konuda isim yapalım. SAYGILARIMLA