6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Sigarayı bırakırken çay-kahve içmeyin

Sigara bırakma terapisti Yeşim Gür Göl, stresle karşılaşan gençlerin sorunlarla baş etme yönetimi olarak anne ve babayı örnek aldığını belirterek, "Anne ve babasının stres karşısında ilk olarak sigara yaktığını gören gençler, gözlem ve özenti yoluyla sigaraya başlıyor" dedi.

Ordu Sigara Bırakma Merkezi Terapisti Yeşim Gür Göl yaptığı açıklamada, kişilerin bağımlılığı ne olursa olsun 5 seanslık terapilerle sigarayı yüzde 95 oranında bıraktırdıklarını belirtti. Sigaranın dönüşü kolay bir madde olduğunu hatırlatan Gür Göl, bunun için çok dikkatli olunmasını gerektiğini söyledi. Yeşim Gür Göl, sigarayı bıraktıktan sonra özellikle ilk 10 gün tetikleyici özelliğinden dolayı çay, kahve ve alkolden uzak durulması gerektiğine işaret etti.

Alışkanlıkların yer değiştirilmesi adına bitki çaylarının tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Gür Göl, "Kişilere günde en az 2.5 litre su içmelerini tavsiye ediyoruz. Ayrıca suyu yudum yudum içmelerini istiyoruz. Bunun nedeni ise sigara yakıldığında nefes nefes çekildiği için bu alışkanlığın suya dönüşmesini sağlamaktır" diye konuştu.

Sigarayı bırakan kişilerin cildinin daha çok oksijen alacağını ve daha parlak olacak olacağını belirten Yeşim Gür Göl, sözlerini şöyle tamamladı: "Sigarayı bırakanların nefesleri ferahlayacak, yediklerinin farklı tatlarının olduğunu fark edecek, kokuları hissettiğinden daha yoğun olduğunu fark edecek, sarı diş ve parmaklar yerini sağlıklı ve temiz bir görüntüye bırakacak."

iha
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 13:25:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?