7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Sobayı güvenli kullanmanın yolları

Ordu Çevre Orman Müdürlüğü dağıttı broşürlerle kömür sobalarının ideal olarak yakılması konusunda bilgi verdi.


Dağıtılan broşürlerde, artan doğalgaz ve elektrik fiyatları nedeniyle kömür sobasına yönelen vatandaşlara ideal yakma teknikleri hakkında ipuçları verildi. Uygulanacak basit yöntemlerle büyük tasarruflar sağlanabileceğini hem de çevreye daha az zarar verilebileceğini belirten uzmanlar, soba tercihinin ve yakma şeklinin çok önemli olduğunu kaydetti. Yaygın olarak bilinen daha çok boru ile ısının arttırılacağı görüşünün yanlış olduğunu ifade eden uzmanlar, ideal kurulum teknikleriyle ilgili şu bilgileri
verdi: "Sobanın tütmesini ve bacanın kurum tutmasını engellemek için soba, baca deliğine en yakın yere kurulmalıdır. Kurulum sırasında en az boru ve en az dirsek kurulmasına dikkat edilmelidir. Isıdan daha iyi yararlanılması için duvar ile soba arasında yaklaşık 50 santimetre mesafe bulunmalıdır."

"YATARKEN YANIK BIRAKMAYIN"
Sobanın kurulması kadar kömür tercihinin de büyük önem arz ettiğini belirten uzmanlar, yakış teknikleri ve kömür tercihinde dikkat edilecek unsurlar hakkında şu bilgileri aktardı: "Alınacak kömür, kaliteli, kükürt dioksit oranı düşük, kalori değeri yüksek olmalıdır. Çünkü kaliteli bir ton kömür, kalitesiz 3 ton kömüre eşit ısı verir. Yakılması konusunda ise üst bölümde tam yanma gerçekleşip kor haline gelmeden, üst ve hava alma kapakları kapatılmamalıdır. Sobanın bu şekilde yakılması, yanıp ısıya dönüştürülebilecek gazların yanmadan havaya zehirli gaz olarak atılması zehirlenmelere neden olmaktadır. Kömür alttan değil üstten ateşlenmelidir. Ayrıca yanmakta olan kömür üzerine kesinlikle kömür ilave edilmemelidir. Tutuşmadan sonra oda sıcaklığı fazla yükselmesi halinde alt ve üst kapaklar hava geçirecek şekilde kapatılarak kömürün küçük alevler şeklinde yanması sağlanmalıdır. Soba zehirlenmelerini önlemek için yatmadan önce soba kontrol edilmeli ve yanıyor vaziyette bırakılmamalıdır."

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 13:42:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?